Vackra undervattensträdgårdar med fascinerande korallrev dekorerade med olika former, storlekar och färger av många havsdjur, det vill säga utsikten som väntar snorklare och dykare under det kristallklara vattnet på Abang Island, söder om Batam i provinsen Riau Skärgården. Abang Island är omgiven av många andra små öar, varav de flesta är bevarandeområden för korallrev, medan huvudön Abang bara mäter cirka 10 kvadratkilometer.

Med relativt grunt vatten (cirka 15-18 meter djupt) är detta fascinerande undervattensunder en perfekt plats för både dykning och snorkling. Dess skönhet jämförs ofta med vattnet runt Komodo Island National Park, Bunaken och Raja Ampat, eftersom COREMAP (Coral Reef Rehabilitation and Management Programs) själv också har utsett området som plats för ett speciellt undervattenskorallrevsobservationscenter.

Ovanför ytan är landskapet på Abang Island fortfarande orörd med kullar som domineras av granitstenar. De flesta av stränderna är fortfarande dekorerade med vackra mangroveskogar. Det mest fascinerande inslaget i vattnet på Abang Island är förekomsten av en sällsynt art av koraller som kallas Blue Coral som bara bor i klart vatten med utmärkt vattenkvalitet. Bland några av de fiskarter som finner skydd under sina lugna vågor är selar, lencing, röd snapper, röd sandfisk, blåsfisk, pinang och många andra.

Under årens lopp har folket på Abang Island ständigt fått lära sig medvetenhet om vikten av att bevara korallreven både som turisttillgångar och deras betydelse för den globala miljön. I sin tur kan de också dra nytta av turistaktiviteter bredvid sin dagliga verksamhet som fiskare eller handlare. Detta har i slutändan lett till den välskötta skönheten på Abang Island.

Ta dig dit

Abang Island ligger söder om Batam eller ca 50 km från Muka-Kuning, Batam Island. För att nå ön tar det cirka 1,5 timmes bilresa från Batam till Barelang Bridge. Därifrån fortsätter resan med båt längs floden Burdus tills du når Abang Island som ligger cirka 12 km bort med motoriserade båtar, som lokalbefolkningen kallar Bot Pompong.