Beläget på ön Java, är det magnifika Borobudur-templet världens största buddhistiska monument, en gammal plats som allmänt anses vara ett av världens sju underverk. Templet ligger majestätiskt på en kulle med utsikt över frodiga gröna fält och avlägsna kullar. Templets design i Gupta-arkitekturen byggdes på 800-talet under Syailendradynastins regeringstid och återspeglar Indiens inflytande på regionen, men det finns tillräckligt med inhemska scener och element införlivade för att göra Borobudur unikt indonesisk.

borobudur

Den täcker ett enormt område som mäter 123 x 123 meter. Monumentet är ett underverk av design, dekorerad med 2 672 reliefpaneler och 504 Buddha-statyer. Templets arkitektur och stenarbeten har ingen jämlike. Och det byggdes utan att använda någon form av cement eller murbruk! Strukturen är som en uppsättning massiva sammankopplade Lego-block som hålls ihop utan lim.

Templet har förblivit starkt även genom tio århundraden av försummelse. Den återupptäcktes 1815, begravd under vulkanisk aska. På 1970-talet arbetade den indonesiska regeringen och UNESCO tillsammans för att återställa Borobudur till sin tidigare majestät Restaureringen tog åtta år att slutföra och idag är Borobudur en av Indonesien och världens mest värdefulla skatter.

borobudur

Templet är dekorerat med stensniderier i basrelief som representerar bilder från Buddhas liv. Kommentatorer hävdar att detta är den största och mest kompletta ensemblen av buddhistiska lättnader i världen, oöverträffad i konstnärliga meriter.

Ta dig runt

Det bästa sättet att utforska den här webbplatsen är till fots. När du klättrar upp till toppen av detta magnifika tempel kommer du att förundras över de invecklade detaljerade stensniderier som visas på templens väggar. Du kommer säkert att missa en stor upplevelse om du besöker detta enorma tempel utan att lära dig om dess historia och betydelse som fångas på dess många lättnader.

Guider finns tillgängliga för cirka Rp 50 000. Detta är en klok investering eftersom en guide kommer att kunna gå dig runt på platsen och förklara templets historia, som börjar med dess konstruktion under Syailendra-dynastin. Stenristningarna som är fästa vid templet visar legender och berättelser som har stor filosofisk betydelse. För besökare med barn, missa inte den massiva gröna gräsytan som omger Borobudur-platsen.

Du kan välja att gå genom Green Park från ingången. Många leverantörer kommer att erbjuda dig souvenirer och andra knick knacks när du går genom detta område, men det finns regler för att förhindra dem från att störa besökare.

Ta dig dit

Borobudur ligger bara 1 timmes bilresa från Yogyakarta. Det enklaste sättet att komma dit är att gå med på en turné eller hyra en bil. Under din resa till Borobudur kan du njuta av den friska svala luften i Magelang city med sina vägar kantade med stora skuggiga träd. Borobudur själv står högt mot den spektakulära bakgrunden av Menoreh bergskedjan som omger den.

Att komma in i tempelföreningen är enkelt och de flesta besökare väljer att vandra runt till fots. Alternativt kan du kartlägga en vagn (dragen av en häst) till ett rimligt pris. Alternativt kan kryssningspassagerare som går av vid Semarang ta en dagstur genom Wonosobo till Borobudur.