Idag har staden Cirebon fyra palats, värdefullt arv från detta en gång mäktiga islamiska kungarike. De är Keraton (palatset) Kasepuhan, Keraton Kanoman, Keraton Kacirebonan och Keraton Keprabon. De två förstnämnda som nämns är de största och har tronrum, medan de senare är riktigt kungliga hus. Men alla visar en fusion av arkitekturer från deras hinduiska arv till islam, och ytterligare infunderas med distinkta kinesiska och holländska influenser, vilket skapar en unik Cirebon-stilarkitektur.

Kasepuhan Keraton (Palace) ligger i deldistriktet Lemahwungkuk i staden Cirebon, byggt 1529 av prins Mas Mochammad Arifin II. Detta är därför det äldsta palatset på Java med den längsta historien. Alla kungafamiljer i Cirebon lever fortfarande kvar tills i dag, men alla är nu naturligtvis föremål för Republiken Indonesien.

Kasepuhan Keraton ligger på en total markyta på 10 hektar och är den största, den mest imponerande och bäst bevarade bland Cirebon-palatsen, där varje nisch bär sin egen historiska betydelse. De inre byggnaderna är alla målade vita där du hittar tronrummet, vardagsrummen i det kungliga hushållet och receptionen för att träffa gästerna. Som vanligt med keratonerna på Java står palatset på södra sidan mot det stora gröna torget där sang Cipta Rasa Grand-moskén står på sin västra sida.

En annan intressant egenskap hos palatset är Lawang Sanga-byggnaden som ligger på södra sidan, direkt vid floden Krayan. Detta är skatte- och tullkontoret under Cirebonriket. Alla varor från utlandet som kommer in i kungariket måste passera krayanfloden där kungens tjänstemän kommer att ta ut den nödvändiga tullen. Denna byggnad är därför mest betydelsefull för rikets rikedom och välfärd.

Ta dig dit

Beläget på den norra motorvägen som sträcker sig längs hela Javas norra kust, populärt känd som Pantura-Cirebon är lättillgänglig med väg en med järnväg från Jakarta eller vice versa från Surabaya. Från Jakarta kan du ta tåget till Cirebon från Gambir Station i centrala Jakarta på Medan Merdeka Timur. För att resa runt i staden Cirebon, ta bäst en taxi eller hyr en bil. Det finns dock också små bussar som kallas “angkot” som tar dig till de många attraktionerna.