Ke’te Kesu’ är en pittoresk, traditionell by gömd i den bergiga regionen TanaToraja, Södra Sulawesi. Det ligger mitt i en stor mängd risfält och är den äldsta byn i Sanggalangi-distriktet. Byn är över 400 år gammal och sägs inte ha förändrats alls under de senaste 400 åren. Ke’te Kesu fungerar som ett slags levande museum, där man med egna råd kan uppleva det antika Torajanfolkets kultur och traditioner. Kete Kesu är förmodligen mest erkänd för sin fascination för döden, vilket visas genom deras extravaganta begravningsceremonier, hängande gravar och dekorativa begravningsplatser. Ke’te Kesu sägs ha den mest välbevarade megalitiska kulturen och dödsbetonande traditionerna i hela Toraja.

Denna tidlösa stad är hem för cirka 20 familjer. Den består av åtta “Tongkonan”, som ligger i rader mot varandra, komplett med anslutna rislador. Tongkonans väggar pryds av vackra sniderier och buffelhorn, som fungerar som ett tecken på husägarens status. A Tongkonan är det traditionella huset för Torajan-folket, kännetecknat av sitt överdimensionerade båtformade tak. Byggandet av Tongkonan är en mödosam uppgift, och kräver vanligtvis hjälp av alla familjemedlemmar. I det ursprungliga Toraja society gavs endast de av ädelt blod rätten att bygga Tongkonan, medan vanligt folk bodde i mindre, mindre utarbetade hus.

Inte långt bakom Tongkonan reser sig menhirs från risfälten, vilket markerar vägen till bukit Buntu Ke’sus kusliga kulle. Bukit Buntu Ke’su är en gammal begravningsplats, uppskattad till över 700 år gammal. Den steniga sluttningen är utspridd med mänskliga skallar och ben, några staplade högt i stora kanotformade fartyg. Klippans ansikte är ihåligt med grottor, som är gamla krypter. Grottorna var huggna av mästare av deras skicklighet och tar många månader att göra.

Enligt traditionen begravdes de med ädel status i högre hål, medan vanligt folk vilade vid foten av kullen. Torajans tror att ju högre man är begravd, desto lättare är vägen till Paradiset. Spökande, livsstorlek tau-tau, som är avbildningar av de döda, abborre högt över ansiktet på klippan. Byggda för att likna den avlidne står de vakt utanför varje grav, som symboler för varje grotts “invånare”. Några av gravarna är säkrade med järnstänger för att förhindra stöld av dessa. Kistor hänger också från kullens väggar, formade i olika former av drakar, grisar och bufflar. Trälådorna var graverade med stor noggrannhet och skönhet, men håller nu på att vittra sönder av ålder.

Folket i Ke’te Kesu är kända som mycket skickliga hantverkare. Unika ornament av bambu och sten är snidade i abstrakta och geometriska mönster, till synes utan användning av matematiska beräkningar. Många souvenirer kan köpas i och runt Ke’te Kesu byn inklusive underlägg, smycken, vägghängningar, tau-tau och till och med traditionella vapen. Underlägg, armband och halsband säljs för några tusen rupiah, medan invecklade vägghängningar och graverade målningar kan prissättas till några miljoner rupiah.

En av Tongkonan har omvandlats till ett museum, som visar konstiga, historiska föremål av gamla seder. Kinesisk keramik, skulpturer, dolkar och machetes, och till och med en flagga, sägs vara den första flaggan som flögs i Toraja. Museet genomför också bambuhantverkstäder för dig som vill prova på denna färdighet.