Imogiri är den heliga kyrkogården som uteslutande är en viloplats för kungar och drottningar och kungliga ättlingar till det islamiska Mataramriket, som fram till idag styr palatsen Yogyakarta och Surakarta.

Beläget på en vacker kulle, cirka 17 kilometer sydost om Yogyakarta, är det lättillgängligt med bil och buss. Namnet “Imogiri” eller ofta skriven “Imagiri” härstammar från det sanskritiska ordet “Himagiri” som betyder “snöberg”. Även om det inte finns någon snö här, men den kungliga kyrkogården kan bara nås av branta stenuppsättningar som leder till toppen, så det kommer att kännas som att klättra som ett okänt berg för att nå toppen. Uppsättningen trappor är symboler för viktiga milstolpar. Uppsättningen av 45 trappor markerar året då Sultan Agung gick bort 1645,uppsättningen av 9 symboliserar Walisongo, de nio religiösa ledarna som spred islam på Java, medan de längsta uppsättningarna av 346 symboliserar de 346 åren av byggandet av komplexet.

The sacred Royal Cemetery of IMOGIRI, Bantul Yogyakarta

Det finns tre huvudportar som du kommer att passera innan du går in i komplexet. De är också symboler för födelse, livets värld och för döden. De fyra stora behållarna som rymmer heligt vatten, som används för att rena sig före böner men här tros ha helande krafter, är en sällsynt syn. Dessa kärl gavs av andra kungariker till Sultan Agung. Var och en namnges individuellt, de presenterades av: Nyai Danumurti från Sriwijaya-kungariket i Palembang, Kyai Danumaya från Samudera Pasai sultanatet i Aceh, Kyai Mendhung från Ngerum i Turkiet och Nyai Siyem från kungariket Siam i Thailand. Varje månad av Sura eller Muharram i den islamiska kalendern renas kärlen i en ceremoni som heter Nguras Enceh.

Imogiri byggdes 1632 av Sultan Agung Hanyokrokusumo, den tredje kungen av det islamiska Mataramriket, som ville ha en separat kyrkogård för sig själv och sin familj. Det finns tre huvudavsnitt i detta komplex. Den mellersta delen som kallas Kasultanagungan, är den äldsta delen av komplexet, byggd av Sultan Agung Hanyokrokusumo, där är hans begravningsplats.

Besökare kan bara komma in i prinsarna på de mindre gårdarna, iklädd speciell javanesisk formell domstolsklänning som kan hyras med en blygsam avgift på abdi dalem. De är lojala ämnen som ägnar hela sitt liv åt sultanatet och fungerar som vaktmästare av denna webbplats.

Gentlemän bär vanligtvis bebed eller nyamping lämnar en bar överkropp, eller Pranaan Yogya – kostymklänningen som används av tjänstemän. Medan kvinnor kommer att behöva bära nyamping och kemben, en batik tyg insvept på ett sådant sätt och som lämnar axlarna nakna. Du måste också gå barfeet för att respektera de lokala reglerna och traditionen. Det finns speciella scheman att besöka här så att du bättre kontrollerar före din ankomst, så att allt passar bra med din resplan.

Det finns två andra områden i komplexet som används för den kungliga kyrkogården i sultanatet Surakarta och Yogyakarta. Efter Giyantifördraget 1755 utsågs den västra flygeln till kungarna av Kasunanan Surakarta Hadiningrat av Solo, medan den östra flygeln är viloplatsen för kungarna i Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat av Yogyakarta.

För att komma till Imogiri kan du ta kollektivtrafik från Terminal Giwangan och be konduktören att släppa av dig på kyrkogårdskomplexet. Men för enkelhet och komfort är det bäst att hyra en taxi eller hyra en bil med en skicklig guide, som kan berätta om Mataram-rikets historia och hitta fler attraktioner runt Imogiri-komplexet efteråt.