I århundraden har Wayangs konst (traditionella skuggdockor) blivit en oskiljaktig del av livet för folket på öarna Java och Bali och är en framträdande del av indonesisk kultur.

Denna långlivade konst är en av världens största historiebetalande traditioner. Den kommer i form av teater (wayang orang), tredimensionell trädockor teater (wayang golek), och den mest framstående: läder marionettdocka skuggteater (wayang kulit).

Medan wayang golek mestadels är associerad med sundanerna i västra Java-provinsen, är wayang kulit den enastående konsten i Javanesos i centrala Java, Yogyakarta, östra Java samt Bali.

The Riveting WAYANG KULIT SHADOW PUPPET SHOWS of Java and Bali

Idag hålls Wayang orang och wayang kulit föreställningar fortfarande regelbundet på Keraton eller Sultan’s Palace of Yogyakarta och Keraton Solo. I wayang orang bär skådespelare vanligtvis masken av karaktären de porträtterar, medan maskerna kastas av i den dramatiska Ramayana-danslegenden som regelbundet framförs på det stora stadiet av Prambanans tempel. För att se denna fantastiska Ramayana-balett när den är som bäst se detta på fullmånekvällar under torrperioden mellan maj och oktober, när den ljusa runda månen lyser direkt på de eleganta Prambanan-templen och blir en oförglömlig bakgrund till den nitande pjäsen.

Ändå är Wayang kulit fortfarande den mest kända indonesiska wayang-föreställningen. Den är tillverkad av koläder, noggrant mejslade med mycket fina verktyg, med stöd av noggrant formade buffelhornhandtag och kontrollstavar. Konsten att skapa wayang kulit är otroligt detaljerad. Flera konstnärer är vanligtvis involverade i de olika stadier som krävs för att göra en enda marionettdocka.

Besökare är välkomna att observera och lära sig den invecklade processen för att göra wayang kulit i byn Kepuhsari, Wonogiri Regency, i centrala Java.

Berättelserna i wayang kulit kommer från en enda mästerartist som heter dalang, som berättar historien och samtidigt gör rösten för alla karaktärer, både manliga och kvinnliga, det goda såväl som det dåliga.

Han har en skärm och en liten oljelampa framför sig som kastar skuggor av wayangs på skärmen, medan när de inte visas, sitter wayangfigurerna fast på en lång bananstjälk som lätt kan tas upp när mästaren behöver dem.

Berättelser i wayangföreställningar tas vanligtvis från Ramayana eller Mahabharata hinduiska epos samt från Javas egen historia och legender, som vanligtvis involverar moraliska och etiska dilemman som karaktärerna står inför, efter deras resor genom liv, kärlek och krig. Under den ändlösa striden mellan gott och ont begrundar de också den existentiella kampen mellan rätt och fel. Medlen för dessa ändar är inte alltid tydliga. “Bra” karaktärer kan ha negativa egenskaper och på samma sätt är inte alla “dåliga” karaktärer helt omoraliska. Oavsett omständigheterna presenterar wayanghistorier alltid filosofiska idéer och gripande budskap.

The Riveting WAYANG KULIT SHADOW PUPPET SHOWS of Java and Bali

Berättelserna som presenteras i wayang kulitföreställningar som är baserade på den klassiska hinduiska sagan, är allmänt kända som wayang purwa (klassisk wayang). Föreställningarna refererar till fyra cykler av epos, som standardiserades av de kungliga domstolarna i centrala Java på 1700-talet.

Wayang kulit föreställningar är stora händelser som varar hela natten, åtföljd hela tiden av en levande traditionell gamelan orkester. Under folkfestligheter och viktiga evenemang som födslar, bröllop eller andra fester visas ofta wayang kulit-föreställningar med specifika meddelanden som är relevanta för evenemanget.

Traditionellt drar wayang kulit-föreställningar stor publik från alla närliggande byar som sitter på båda sidor av skärmen: “skuggsidan” och “dalang” (marionett) sidan. Tidigare tittade folk vanligtvis från skuggsidan. Idag ställs föreställningar in för publiken att titta på från dalangens sida av skärmen.

Wayangs konst har skrivits in av UNESCO som ett mästerverk av muntligt och immateriellt arv av mänskligheten.