Singkawang, en liten stad belägen i västra Kalimantan, är hem för tusentals dayaknesiska och kinesiska nedstigningar. Beläget cirka 145 km norr om huvudstaden Pontianak, Singkawang eller San Khew Jong i Hakka betyder en stad i kullar i närheten där havet och floden möts. Majoriteten av dess medborgare är av kinesisk härkomst, och kulturen och traditionen här är en blandning av kinesisk och dayaknesisk kultur. En av de kinesiska ritualerna som har assimilerats med lokal kultur kallas Tatung. Ritualen innebär att utsätta sin kropp för smärta och tortyr, därför är den inte lämplig för de squeamish och små barnen att titta på.

Historia

Termen Tatung härstammar från Hakka-språket och hänvisar till en person som tros vara besatt av gudar eller övernaturliga andar som kallas Lauya. Som ett resultat trodde folk att alla Tatungs har en speciell förmåga eller makt. Ibland kommer människor till dem för att fråga om sin framtid, förmögenhet, kärleksliv eller karriär.

The Supernatural Tatung Parade in Singkawang

Att vara tatung är inte ett val eftersom det rinner i deras blod eller ärftliga. Även om en person i vissa fall kan vara en Tatung om den är besatt av Lauya.

En gång om året kommer alla Tatungs i Singkawang att delta i en parad på Cap Go Meh-dagen, i slutet av det kinesiska nyårsfirandet. Den festliga paraden hålls vanligtvis två veckor (15 dagar) efter det kinesiska nyåret eller lokalt känd som Imlek.

Lokalbefolkningen trodde att Tatung-paradetraditionen har varat i mer än 250 år. Det började med att kineser kom hela vägen till ön Borneo/Kalimantan för att bryta guld. De började öppna ett område i en mycket tät djungel, så att de kan bygga en by och bryta guld. De gifte sig också med det lokala dayaknesiska folket. Men febern kom och spred sig, och de trodde att den orsakades av onda andar. Därför började de bjuda in goda andar för att hjälpa dem att bekämpa de onda andarna genom att göra ritualer och böner. Febern var borta och de fortsätter att göra ritualerna tills nu.

Tatungparaden börjar med en ceremoni i ett kloster lett av en andlig ledare eller en präst som kallas “pendeta”. Han kommer att kalla och bjuda in Lauya att äga Tatungs efter att ha gett offergåvan till Tua Pe Kong, välståndsguden.

Tatungerna börjar sedan utföra sin smärtföraktande övernaturliga förmåga genom att hugga sig själva med vassa föremål. En medlare hjälper dem under föreställningen för att kommunicera med andarna. Senare paraderas de längs stadens gator medan de sitter på en stol med vassa knivar och spikar. Ritualen utförs för att ged av onda andar från Singkawang. Denna attraktion är definitivt inte för de squeamish och små barn kommer att behöva föräldravägledning.

Alla Tatungs kommer inte att skadas om de följer reglerna. De måste ha en vegetarisk kost var första och 15: e dag i den kinesiska kalendern. De får inte heller delta i några sexuella aktiviteter, samt fasta tre dagar före paraden.

För att veta om de kan gå med i paraden eller inte, en dag före evenemanget kommer de till ett kloster för att kasta två träpinnar. Om alla pinnar visar samma sida, betyder det att de kan gå med i paraden. Alla Tatungs måste följa regeln för att undvika fara under föreställningen.

Som ett tecken på tolerans, medan de är på paraden, måste de stoppa föreställningen före middagstid för att respektera muslimer som kommer att ha middagsbön.

Kostym och accessoarer

Medan de gör föreställningen bär The Tatungs speciella kläder. Dräkten är en kombination av traditionella kinesiska och dayaknesiska kläder. Kläderna domineras vanligtvis med röda, guld och gröna färger. De bär också vassa föremål som tillbehör som symboliserar den övernaturliga förmågan.

Bästa tiden att se dem i aktion

Eftersom paraden bara kommer att hållas en gång om året på Cap Go Meh-dagen, måste du komma till Singkawang ungefär två veckor efter det kinesiska nyåret. Det kinesiska nyåret infaller vanligtvis i februari, så den bästa tiden att besöka Singkawang är runt januari till mars. I år hålls paraden den 2 mars.