Majoriteten av dem av kinesisk härkomst har redan i generationer bosatt sig i många delar av den indonesiska skärgården, där deras kultur och traditioner har slagit rot djupt, och i processen har smält samman med de lokala kulturerna, också sedan många bosättare har tagit lokala kvinnor som hustru. Därför firas det kinesiska nyåret – här mer känt som “Imlek” – med gusto och med massor av fanfarer och deltar av lokalbefolkningen med lika glädje, så att det kinesiska nyåret i Indonesien också har förklarats vara en nationell helgdag .

I år infaller det kinesiska nyåret den 28 januari 2017, men firandet kommer att fortsätta i 15 dagar, som kulminerar den 11 februari med Cap Go Mehs festligheter.

Bland de många städerna och städerna i skärgården, bland annat Semarang, Jakarta, Palembang, Pontianak, Medan och många andra städer, – firas det kinesiska nyåret särskilt med stora festligheter på den vackra ön Bintan på Riauöarna och i Manado, huvudstaden i Norra Sulawesi.

På bintanön, bara en kort färjetur från Singapore och Johor Baru, Malaysia, kommer kinesiska nyårsfestivalen att centreras på Plaza Lagoi den 28 januari 2017 av den nyöppnade attraktiva Lantern Park, med lyktor som tar formen av de många varelserna i havet. Själva festivalen kommer att lyftas fram med en speciell galamiddag för 200 personer, presenterad med olika distinkta kinesiska konst- och kulturföreställningar. Under festivalen kommer det att finnas Dragon Dances, Lion Dances, en kinesisk musikshow, lansering av ljusa himmellyktor, fyrverkerier i överflöd och mycket mer spännande aktiviteter.

Det som gör den kinesiska nyårsfestivalen i Bintan speciellt unik är här den innehåller figuren Cai Shen, välståndsguden. Det kinesiska nyårsfirandet har alltid varit nära förknippat med lycka och välstånd. Och det är anledningen till att Cai Shen-figuren under årets festival kommer att dela ut “angpau” eller röda kuvert som innehåller mynt. De flesta tror att mynt är tänkta att ge lycka och välstånd under det år som kommer.

Medan mycket längre österut i Indonesien, i staden Manado, huvudstaden Norra Sulawesi-provinsen, kommer den kinesiska nyårsfestivalen att pågå i två veckor. Här kommer festivalen inte bara att innehålla distinkt kinesisk konst och kultur, utan den kommer också att smälta samman med lokala traditioner i Minahasa, Sangihe och Bolaang Mongondow etniska grupper som bor i denna region.

Festligheter och gemensamma böner kommer att centreras vid Ban Hin Kiong-templet i Jalan D.I. Panjaitan i Manados Chinatown. Detta är det äldsta templet i östra Indonesien, byggt under Qingdynastin i Kina (1644-1911), som har vacker klassisk kinesisk arkitektur och dekorationer.

Under festivalen kommer det att finnas masslejondanser (Barongsai), drakdanser, en street food-festival med aptitretande kinesisk mat och Manados traditionella mat och mycket mer.

Även här i Manado firas Cap Go Mehs höjdpunktsdag (här mer känd som Toa Peh Kong), som infaller den 11 februari 2017, med en parad ledd av lokala Minahasa-föreställningar av Kabasaran och Cakalele, som är speciella danser som bara visas vid de viktigaste tillfällena. Dessa följs av färgstarkt dekorerade palanquins som bär religiösa personifieringar och symboler (kallas Pikulan), sedan kommer lejondansare och drakdansare. Medan de mest efterlängtade av de packade folkmassorna är “Ince Pia”, är de män och kvinnor som kan genomborra sin kropp, tungor eller kinder med skarpa svärd eller lansar, men förblir osårbara och helt oskadda.

Gör det till en poäng att fira ditt kinesiska nyår i Indonesien.