Under sina glansdagar på 1500-talet var Batavia känd som “Drottningen av öst” och “Asiens juvel”. Sunda Kelapas hamn var full av handelsfartyg från Europa, Kina, Indien och från hela den indonesiska skärgården, lastade in och seglade iväg med dyrbara muskotnöter, peppar, te, kaffe, keramik, dukar och andra exotiska produkter på den tiden. Lagren var staplade med kryddor, tenn och koppar. Den framgångsrika handeln i Batavia fyllde kassakistan i Nederländernas finansdepartement.

Centrera av VOC-holländare östliga Indien företags administration var Stadthuisen med dess breda bekläda plaza, som var DOMSTOLEN av rättvisa, packar ihop och andra viktiga byggnader.

Mer sistnämnd utvidgade staden till den västra stranden av Ciliwung flod, var holländarna byggde en fästning, en stadsmur och kanaler, utanför som var Chinatown och hemmen av den infödda befolkningen.

Hela detta område, som täcker 1,3 kvadratkilometer, kallas idag Old Batavia, nuvarande en del av norra och västra Jakarta.

Dessföre, 1526, invaderade prins Fatahillah av Banten hamnen Sunda Kelapa i det väst javanesiska kungariket Pajajaran, den 22 juni 1527 döpte han om staden Jayakarta till segerstad.  Fram till idag baserar Jakarta sitt grundande på detta datum.

År 1619 förstörde dock den holländske guvernören Jan Pieterszoon Coen staden, på vilken han byggde den nya staden Batavia – och namngav den till förfäderna till holländarna, Batavieren.

Idag är många av de ursprungliga byggnaderna fortfarande intakta, Regeringen har utsett Gamla Batavia som bevarandeområde och planer finns på att återuppliva hela grannskapet till en turdestination.

Idag är Sunda Kelapa hamn en hamn mellan ön, där man mestadels kan hitta Bugis phinisi skonare vid ankaret. Nästan är de gamla lagren, som nu omvandlas till ett sjöfartsmuseum.

Detta museum rymmer modeller av gamla holländska fartyg och de många typer av båtar som används i skärgården.

Centrum för gamla Batavia är den tidigare kommunala byggnaden eller Stadthuis, som nu är ett museum som skildrar Jakartas långa historia, kallad Museum Fatahillah, medan torget kallas Fatahillah Square.

Fatahillah-museet är byggt i klassisk barockarkitektur bestående av en huvudbyggnad med två flyglar i öster och väster, en kompletterande byggnad som används som kontor, ett domstolsrum och ett underjordiskt fängelse. Dessa skrämmande fängelseceller innehåller tunga järnbollar som används för att boja fångar och slavar.

Runt torget finns Fine Art and Ceramic Museum, en gång Court of Justice, som rymmer fantastiska målningar av den romantiska maestro Raden Saleh och expressionisten Affandi. Det finns också en samling keramik från många delar av Asien.

Det finns också Wayang Museum, Bank Indonesia och Bank Mandiri Museums, bostadsföremål relaterade till bankvärlden.

I närheten finns Sion Protestant Church, byggd 1695 och fortfarande i bruk fram till idag, Pasar Ikan – eller Fiskmarknaden, Kota Intan Drawbridge – en påminnelse om kanaler och broar i Holland, och den gamla Jakarta Kota Station, som också fortfarande är i drift idag.

Café Batavia har restaurerats och erbjuder nu autentiska holländska rätter, bakverk, kaffe och te, i avkopplande retroatmosfär med högt i tak, stora fönster, takfläktar och träbjälkar.

Ta dig dit

I Gamla Batavia är Fatahillah-museet fortfarande en favoritplats för kulturälskare, fotografer, lokala turister och internationella turister (särskilt holländska och andra européer) och är öppet från tisdag till söndag, från 09:00-16:00 Västindiska tiden. Museet är stängt varje måndag och helgdagar. Gamla Batavia nås enklast via vägtullen till Tanjung Priok hamn eller den gamla vägen via Gunung Sahari förbi Mangga Dua, men denna väg är vanligtvis överbelastad. Ta en taxi eller bil. En gång på Fatahillah Square finns gammaldags cyklar att hyra för att cykla runt och se de många attraktionerna i detta område.