Malioboro är den mest kända gatan i Yogyakarta. Beläget i hjärtat av staden, är detta huvudgatan och var en gång den ceremoniella avenyn för sultanen att passera på väg till och från Keraton. Vissa säger att namnet Malioboro härstammar från namnet på den brittiska guvernören Marlborough från den tid då Storbritannien styrde skärgården, mellan 1811-1816.

Malioboro är fullspäckat med butiker som säljer kuriosa, och gatuförsäljare som erbjuder souvenirer till överkomliga priser, så du kommer säkert att hitta något av intresse på denna gata. Om du är ute efter någon batik att ta hem som en souvenir, då Malioboro är rätt plats för dig. Batik kan också göras till väskor, dukar, lakan, kuddfodral, gardiner och mycket mer.

Tvärs över gatan ligger Vredenburg fortet, som tidigare var baracker av holländska soldater och är nu ett centrum för konst och måleri utställningar. På samma sida av vägen ligger Beringharjo-marknaden, Yogyakartas trånga huvudmarknad. På denna gata hittar du också Yogyakartas äldsta hotell, Garuda Hotel, byggt i holländsk kolonial arkitektur.

På natten kommer gatan till liv med köpmän som öppnar tält som serverar alla typer av lokala rätter. Du måste sitta tvärbent i tälten, som lokalbefolkningen kallar “lesehan”. Njut av din måltid medan du tar in Malioboros livliga nattliv. Det är en upplevelse du inte får glömma.

Ta dig runt

Det bästa sättet att ta in sevärdheterna i Malioboro är till fots. Bås och butiker kantar gatorna. Du behöver ingen bil när nästa bås att bläddra är precis bredvid. Det finns så många vårtor att välja mellan här, att du bara kan behöva återvända nästa dag för att avsluta all din shopping.

Ta dig dit

Malioboro ligger inom gångavstånd från Stasiun Tugu (Tugus järnvägsstation). Du kan komma hit till fots eller åka en becak (pedicab) eller de allestädes närvarande fyrhjuliga hästdragna vagnarna som kallas “andong”.