Danssteg som är enkla men fulla av glädje. Jangerdansen är en av Balis unika danser som skapades på 1930-talet. Med gamelan batel eller gender wayang instrument som spelar i bakgrunden dansas Janger av 10 par unga män och kvinnor. Gruppen av kvinnor kallas janger, medan männen kallas kecak. De dansade växelvis tillsammans och sjunger Janger-låten.

Den medföljande Janger-låten populariseras nu av indonesiska körgrupper, som spelar på alla internationella körtävlingar.

Man tror att Jangerdansen startades av kvinnliga bönder, som sjöng glatt i grupper som ett sätt att underhålla sig själva och lindra deras utmattning från en lång dags fältarbete. Detta utvecklades till en dans och blev ett sätt att träffa unga män från andra byar. Det allmänna temat har nu kretsat kring den första romansen mellan unga par. Förmedla de klassiska berättelserna om Arjuna Wiwaha och Sunda Upasunda.

Det som gör Janger unik och tilltalande är dansarens kostymer. Ursprungligen bar kvinnor den balinesiska sarongen med en kropp, medan männen bar sarong och en balinesisk huvudbonad. Men med tiden utvecklar de kvinnliga dansarna sin kostym till europeiska kläder, till och med med strumpor och skor. Männen bär nu khakiuniformer med epaulets och klistrade eller målade på mustasch, medan andra utklädda till pojkscouter.

Dansen bildas på ett torg, ackompanjerat av geguntanganorkestern, de unga männen sitter korsbenta och utför invecklade handrörelser som härrör från pencak silat (de traditionella kampsportsrörelserna). De unga kvinnorna knäböjde och sjöng jangersången samtidigt som de vävde mönster med armar och händer.

På Bali kategoriseras Janger som bali-balihandansen, en dans som utförs för underhållningsändamål eller för att liva upp ceremonier.

Som en populär traditionell dans kan Janger hittas var som helst på Bali. Varje by har sin egen variation av danser. På Tabanan finns jangergrupper ledda av en Dag, en skådespelare i holländsk armédräkt som ger instruktioner till dansarna. I Bulian, byn finns det en Janger dans framförd speciellt för funktionshindrade. Medan Metra Village Janger i Bangli, skulle dansaren uppträda på en bädd av varmt kol.

Om du vill se en Janger-dans kan du be om Sekaa (ungdomsorganisationen) som specialiserar sig på Janger-föreställningar, på Janger Kedaton i Denpasar och Janger Singapadu i Gianyar.