Kadidiri ligger vid spetsen av Tominibukten i centrala Sulawesi och är en av öarna i togeanska nationalparken som innehåller koralltriangelns rikedom. Med vita sandstränder och förvånansvärt glasigt vatten gör Kadidiris exotiska skönhet och charm det till en av de viktigaste turistmålen i området. Öarna är ett extremt avlägset paradis, bestående av 56 nästan obebodda öar som har lyckats bevara en naturlig elegans, ännu inte bortskämd av människan.

Togean skärgården är inte lätt att komma till, men alla som är villiga att göra ansträngningen kommer att bli mer än belönade med allt du kan förvänta dig av en så svåråtkomliga destination – och mer! Ultimat avskildhet, oändlig avkoppling och superb dykning och snorkling som mycket väl kan vara den bästa som finns i Indonesien om inte världen. Kadidiris unika ekologi är inte begränsad till under vattenytan.

Bortom stränderna strövar varelser av land och luft fritt. De tjocka skogarna är livsmiljö för apor, grishjortar, Sulawesi hornbill och papegojor, bara för att nämna några. Om du vågar dig in i skogarna på natten kan du till och med upptäcka den gigantiska, trädklättrande kokoskrabban. Coconut Crabs är de största levande land leddjuren i världen och har ett benspann som kan nå upp till 3 fot. År 2008 upptäcktes en ny fågelart på ön – bokstavligen levande bevis på öarnas välbevarade miljö.

Ta dig dit

Att komma till Kadidiri är en utmanande uppgift, och bör inte försökas om du inte har tid att spara. Det finns flera sätt att ta sig dit, var och en tar minst några dagar, men det första steget är alltid att flyga till Manado International Airport i Norra Sulawesi. Från Manado kan du ta ett av flygen två gånger i veckan till Luwuk, följt av en 8-timmars bussresa till Ampana, Centrala Sulawesi. Ampana är den vanliga hamnen till Togeanöarna.

Alternativt kan man gå via Gorontalo City, som kan nås från Manado med buss, chartrad bil eller flyg. Från Gorontalo avgår färjor en gång i veckan på en mödosam 12-timmars resa till Wakai. Väl i Wakai måste du ta en motorbåt till Kadidiri. Chartrade motorbåtar finns också tillgängliga från Marisa i Norra Sulawesi och Bunta i centrala Sulawesi.