Indonesien är ett fascinerande land i ordets alla bemärkelser. Rik på kultur, naturlig skönhet och biologisk mångfald. Hem till det konstiga, det galna och det underbara. Och precis när du tror att du har sett och gjort allt, tänk igen, för det är fortfarande mycket som kommer.

För en riktigt exceptionell känsla, vad sägs om att simma med maneter? Ja, du hörde rätt, maneter, den enda havsvarelsen som mest sannolikt kommer att ge dig stick, klichéer och alla typer av obehagliga simupplevelser. Tja, på Kakaban Island i östra Kalimantan kan du , inte bara simma oskadd med denna fascinerande varelse, men du kan faktiskt röra dem eftersom ön är en av bara två platser på jorden där du kan hitta stingless maneter.

Kakaban Island är en stor korallatoll i Derawan skärgården i Berau, utanför östkusten i östra Kalimantan-provinsen, som täcker 774 hektar obebodd terräng. Dess mest utmärkande egenskap är en enorm landlåst sjö, som utgör nästan två tredjedelar av ön. Denna bräckt sjö lever med flera arter av endemiskt marint liv, inklusive miljontals stingless maneter som bara finns på en annan plats på planeten som ligger vid Palau i Mikronesien. Ön är höljd bland en härva av täta mangroveskogar, ända ner till där vattnet möter jorden. Det finns mycket få delar av stranden, eftersom de flesta av Kakabans omkrets slutar i en stenig vägg av ren kalkstensklippor, vissa sektioner släpper hundratals meter till de hackiga vågorna nedan.

Kakaban Island är en av 31 öar som tillhör Derawan skärgården, som inkluderar Sangalaki, Maratua och Derawan. Kakaban upphöjdes genom år av geologiskt tryck, som så småningom förseglade vad som en gång var en lagun, vilket skapade Kakaban Lake. “Kakaban” kommer från ett ord på den lokala dialekten som betyder “kram”, på grund av hur den 9-formade ön “kramar” sjön i mitten. Kakabansjön har förklarats vara ett statligt naturreservat och har nominerats till ett världsarvsområde.

Sjöns ekosystem är mycket likt det öppna havet, men med en twist! Det fångade havsvattnet utspädt med regnvatten och grundvatten skapar en unik livsmiljö som har fått varelserna som är fångade inuti att utvecklas! Sjön har varmt, bräckt vatten på 11 till 17 meter djup och är mattad i marina gröna alger. Fyra arter av maneter korsar vattnet i Kakaban Lake, men till skillnad från sina motsvarigheter bortom korallväggen har sjögeléerna inga naturliga rovdjur, vilket resulterar i artens utveckling för att inte längre behöva sitt gift som självförsvar.

Andra evolutionära processer har också ägt rum i denna sjö: Boxmaneterna, normalt en av de dödligaste varelserna i världen, förutom att förlora sitt sting, har det krympt till knappt en tredjedel av sin normala storlek. Den fläckiga maneten ses inte längre, och Cassiopeia simmar upp och ner, med sina tentakler till ytan. Detta är så att solen kan skina på sina algtäckta tentakler, skapa en fotosyntetisk reaktion och därigenom producera mat! Under tiden har den vita anemonen utvecklats till en passiv manet rovdjur. Åtta fiskarter bor också i detta biologiska paradis, liksom sjögurkor, svampar, krabbor, ormar och orange lila och gula musslor.

Marina forskare och geologer har länge förbryllat över fenomenet överlevnad av växt- och djurliv i en så isolerad miljö, men som vältaligt anges i Jurassic Park-filmen: “Livet hittar ett sätt”, och Kakaban Island är det perfekta beviset på det. “Manetsjön”, på Palau Island i Mikronesien, är den enda liknande miljön på jorden, som innehåller två arter av stingless maneter. Således gör Kakaban Lake inte bara den största, men också den mest mångsidiga bräckt sjön i världen.

För att komma dit:

Den nyligen utbyggda Kalimarau flygplats i staden Tanjung Redeb, i Berau Regency får nu fler flygningar inklusive internationella flygningar. Flygplatsen ligger på en höjd av 18 m över havet. Den har en bana utsedd 01/19 med en asfaltyta som mäter 1 850 med 30 meter. Flygplatsen har 10 462 kvadratmeter inrikesterminal, en 505 kvadratmeter VIP-terminal, en 5 700 kvadratmeter internationell terminal och 592 kvadratmeter lastterminal.
För närvarande finns det 4 flygbolag som betjänar flyg till Berau: Garuda Indonesia, Wings Air, Sriwijaya Air och Kalstar Aviation, som förbinder regenten med Balikpapan, Jakarta, Surabaya, Samarinda (Östra Kalimantan) och Tarakan, Malinau och Nunukan i norra Kalimantan. Från Kota Kinabalu och Tawau i Malaysia finns det flyg till Tarakan som ansluter till flyget till Berau.

En gång i Berau kan du hyra en motorbåt för 2 timmars resa till Derawanöarna. Motorbåtar har i allmänhet en sittkapacitet på 15 personer och kan hyras för att ta dig till flera av Derawanöarna på en dag. Båtar kan chartras direkt till Kakaban, men eftersom det inte finns något boende där går de vanliga rutterna genom de närliggande öarna Sangalaki, Maratua eller Derawan. Kakaban ligger cirka 20 minuter från Sangalaki, 30 minuter från Maratua och 45 minuter från Derawan. Nu betjänar Susi Air också Tanjung Redep-Maratua-Tarakan vice versa, men flygningen är bara en gång i veckan och det är ett relativt litet flygplan för 9 passagerare.