Kalasan-templet tros vara det äldsta buddhistiska templet i centrala Java och Yogyakarta, till och med före det kolossala Borobudur-templet. Det ligger på den södra huvudvägen mellan städerna Yogyakarta och Solo, cirka 2 km från Prambanans tempelförening. Templet står på en 45×45 meter rektangulär bas.

Var och en av de fyra viktigaste kardinalpunkterna har trappor och grindar prydda med Kala-Makara och även rum på 3,5 kvadratmeter. Ingen staty finns i det mindre rummet som vetter mot norr, väster och söder; men lotus piedestalerna tyder på att rummen en gång måste ha innehållit statyer av bodhisattvas. Templet är rikt dekorerat med buddhistiska figurer som Bodhisattva och Gana.

Kalasan-inskriptionen som hittades nära templet indikerar att den slutfördes i Saka år 700 Saka eller 778 e.Kr. Skriven i Sanskrit med Pranagari-manus. En anmärkningsvärd egenskap hos templet är dess oktagonformade tak, som har snidade bilder av Tathagatas / Buddha som vetter mot de fyra kardinalpunkterna, som var och en flankeras av ett par bodhisattvas i basrelief.

Kalasantemplet ligger i den arkeologiskt rika Prambanan. Bara några hundra meter nordost om Kalasan hittar man Sari-templet (eller Candi Sari) som troligen var klostret som nämndes i Kalasan-inskriptionen.

Ta dig dit

Kalasantemplet ligger ungefär 13 km österut från Yogyakarta, cirka 100 meter söderut vid huvudvägen Yogyakarta-Solo i riktning mot Prambanans tempelkomplex. Från Yogyakarta tar resan cirka 25-35 minuter. Om du vill åka kollektivt kan du ta TransJogja-bussarna i många vindskydd i Yogyakarta med riktningen till Prambanan för en Rp 3 000.