Kraton (även stavat keraton eller karaton) eller Palace of Yogyakarta, är ett storslaget komplex som noggrant planerades för att återspegla javanesiska kosmos.

Detta eleganta komplex av paviljonger byggdes baserat på forntida övertygelser, av sambandet mellan Gud, människan och de naturliga rikena. Varje funktion har en speciell symbolisk betydelse relaterad till den javanesiska världsbilden, som överväger betydelsen av Mount Merapi och Indiska oceanen.

Kraton byggdes i centrum, vänd direkt norrut mot det majestätiska Berget Merapi. Dess södra sida byggdes mot Indiska oceanen, tros vara aboden av Kanjeng Ratu Loro Kidul, drottningen av Söderhavet och sultanens mystiska gemål. Detta fantastiska exempel på traditionell javanesisk arkitektur har ingen jämlike. Den grundläggande och ursprungliga layouten av huvudbyggnaden i Kraton började sin konstruktion under Sultan Hamengku Buwono I: s regeringstid, 1755 – 1756.

The Kraton, Reflection of Javanese Cosmos

Andra omgivande paviljonger utvidgades sedan gradvis av tronens efterträdare. Den officiella symbolen för palatset heter Praja Cihna. Den skildrar viktiga element som utstrålar en filosofisk mening. De javanesiska bokstäverna i mitten är “ha” och “ba”, förkortningen för Hamengku Buwana. Det röda är en symbol för mod och vaksamhet för att värdera sanningen, medan guldet är en symbol för majestätisk prakt.

Ett grönt torg som heter Alun-alun Lor eller det norra torget kommer att vara framsidan av palatset, med stora banyanträd som vaktar dess centrum, som heter Kyai Dewandaru och Kyai Wijayandaru. Alun-alun Kidul eller det södra torget ligger på andra sidan av palatsets nord-sydliga osynliga horisontella axel.

Detta palats var utformat för att vara mer än bara ett kungligt residens. Det byggdes för att vara en brännpunkt för sultanens hela kungarike. När en sultan gick bort, kommer cortegen att lämna vid den södra porten och gå sin väg till den kungliga kyrkogården som ligger i Imogiri.

Idag är Kraton ett stycke levande historia och tradition. Det fortsätter att användas, både som ett hem för sultanen samt för andra viktiga ceremoniella och kulturella funktioner i Yogyakarta-domstolen. Sitihinggil är den högsta nivån i Kraton-området, där de formella ceremonierna som kröningen hålls. Det finns två Sitihinggil paviljonger i palatsområdet.

Sitihinggil Lor ligger på norra sidan och Sitihinggil Kidul ligger på södra sidan, som senare återanvändes från platsen för arméns repetitionspunkt, för att bli ett monument tillägnat att markera 200 år av Yogyakarta sultanate vid namn Gedung Sasana Hinggil Dwi Abad. På helgerna kan du njuta av konstföreställningar som musik, dans och den speciella wayang kulit- eller läderdockashowen.

Nära denna byggnad ligger Alun-alun Kidul, en destination som är känd för den festliga kvällsatmosfären och den mystiska Masangin-traditionen. Sägs vara en akronym av “masuk diantara beringin” eller bokstavligen “komma in mellan beringins”, detta är definitivt en av signaturerna lokal erfarenhet att prova.
I detta test behöver du bara gå mellan de två heliga beringin- eller banyanträden, och om du lyckas anses du ha ett rent hjärta och kommer att få någon av dina önskningar beviljade. Den enda twisten är att du måste ha ögonbindel för att göra det!

The Kraton, Reflection of Javanese Cosmos

Efter några försök kan du bara dröja kvar på det öppna torget och njuta av all den roliga atmosfären som omger denna berömda plats. I Kraton-komplexet finns det 7 specifika zonindelningar som består av flera paviljonger, var och en med angivet syfte och separeras av gateways. Sultanens residens ligger i centrala Kedhaton-området, som heter Kraton Kilen.

En av de intressanta höjdpunkterna inne i Kraton är Hamengku Buwono IX-museet. Den innehåller en samling minnessaker och viktiga föremål som tillhör den avlidne fadern till den nuvarande regerande sultanen Hamengku Buwono X, som också är guvernör i den speciella regionen Yogyakarta fram till denna dag. Det finns också målarmuseum, regalimuseum och kungliga vagnsmuseum. Var och en av dessa vackra kungliga vagnar har specifika namn och intressant historiskt värde. De används också för speciella tillfällen som de kungliga bröllopsceremonierna.

Sultanens titel är inte den enda ärftliga positionen i Kraton. Du kan också träffa Abdi Dalem, som är de trogna vaktmästarna i de kungliga hushållen. Denna ädla hängivenhet är en hedervärd stolthet som förs vidare från en generation till nästa.

Även med Yogyakartas modernisering nuförtiden fortsätter Kraton of Yogyakarta att respekteras av folket i Yogyakarta. Även om majoriteten av Yogyakarta är muslimska, har gammal tradition och mystik fortfarande en viktig del av Kratons ritualer.

The Kraton, Reflection of Javanese Cosmos

Periodiskt hålls speciella ceremonier för att rengöra de heliga föremålen i den kungliga samlingen. På eftermiddagarna, efter att palatset är stängt för besökare, kan kvinnor i traditionell kostym också ses respektfullt sprinkla vatten och blommor på pelarna, tända rökelse för att rena Kraton från oren avsikt och onda andar.

Ta dig runt

Du kan utforska slottets interiörer till fots. Palatset är öppet för besökare från 08.30 till 12.30 förutom på fredagar och lördagar som det stänger klockan 11.00. Det är stängt på eftermiddagarna. Observera att det också finns speciella regler som är gjorda för att respekteras när du besöker The Kraton, så se till att du följer dem för en minnesvärd upplevelse i Yogyakarta.
Efter att ha besökt Kraton-området kan du också promenera runt de närliggande attraktionerna, såsom Malioboro Street och Beringharjo Market. Taman Sari-komplexet är också relaterat till den kungliga historien, och det består av ett vackert vattenslott och en unik underjordisk moské som heter Sumur Gumuling.

Adress:
Jl. Rotowijayan Blok Nr. 1, Kota Yogyakarta, Daerah Istimewa Yogyakarta

Ta dig dit

Kraton ligger cirka 11 km från Adisuciptos internationella flygplats och kan nås med bilar, taxi, buss och lokala transporter som becak och andong. Becak och Andong – en hästdragen vagn – är det roliga sättet att utforska Kraton-området medan de upplever en glimt av Yogyakartas stadskänsla med sina varmhjärtade lokalbefolkningen.