Lakey Beach är en lång, bred, palmkantad, vit sandsträcka med strand som frontas av rev. Mycket av botten är stenig, men längre upp på stranden är det sandigt och bra för simning. Det är redan välkänt bland världens surfare. Vågorna svepar åt vänster i riktning, istället för höger, vilket är vanligt. Det unika i detta faktum, med den extra, naturliga skönheten på stranden har blivit en sensation, särskilt bland surfentusiaster. Bortsett från det är havsbrisen ganska stark också som stöder aktiviteterna surfing, vindsurfing och kitesurfing.

Förutom surfing kan du också simma från stranden, men var noga med att komma ihåg storleken och styrkan på vågorna här är ganska hårda. Farliga stenar är också utspridda längs den omgivande stranden. Det kristallklara havsvattnet gör dock en utmärkt snorklingsplats. Det finns specifika fläckar markerade speciellt för denna speciella aktivitet på grund av korallrevets skönhet och mångfalden av tropiska fiskar som ska ses.

Du kan också ta sightseeingturer genom vattnet som omger stranden med hjälp av en charterbåt. Du kan få information om dessa turer på ditt hotell eller från en turistbås längs stranden. På dessa turer kan du också ha båthållplatsen för fiske direkt från båten. Om du har tur, medan du på denna turné kan få en glimt av en passerande delfins fena som bryter igenom vågorna. I skymningen kommer det att vara en slags lyx som naturen erbjuder innan dagen stängs. Havsvattnet kommer att avta och lokala havsbönder kommer att kamma sanden som samlar tång som tidvattnet lämnade kvar på klipporna.

Ta dig dit

För att komma till Lakey Beach måste du flyga till Bima på Sumbawas östkust. Det går dagliga flyg från Bali till Bimas största flygplats, Muhammad Salahuddin. Från Bima kan du ta en taxi-bemo (kollektivtrafik) som tar dig till Hu’u (ca 3 timmars bilresa), eller privata transporter kan ordnas . Stranden Hu’u ligger cirka 30-45 minuters bilresa bort.