Övergivna och antika byggnader har en tendens att inspirera till berättelser. Legender, myter, hemsökta berättelser om byggnadens ursprung, dess ägare och byggare. Indonesien som helhet är hem för många historiska och mystiska byggnader, många antika och går tillbaka hundratals år. En sådan byggnad är Lawang Sewu som byggdes av holländarna mellan åren 1904 och 1907 och fungerade som huvudkontor för The Dutch East Indies Railway Company (Nederlandsch Indische Spoorweg Maatschappij) fram till 1942. Under andra världskriget användes byggnaden som japanskt militärhögkvarter. Hotellet ligger i rondellen Tugu Muda i centrala Java i Semarang.

Lawang Sewu på javanesiska språket översätts till “tusen dörrar”. Och även om byggnaden inte riktigt har tusen dörrar, är den massiva trevåningsstrukturen fodrad med många dörrar och fönster som liknar dörrar, från vilka byggnaden fick sitt namn. Denna stora och mystiska byggnad är inte bara en öde struktur, utan är en ikon för historia och hjältar.

Den 14 oktober 1945, kort efter att Indonesien förklarat sig självständigt, blev byggnaden platsen för det blodiga “Slaget vid Semarang”. Den 5-dagars striden ägde rum mellan AMKA, Angkatan Muda Kereta Api (Railway Youth Force) mot Kempeitai och Kidobutai, den japanska militärpolisen och strejkstyrkan. Många torterades och avrättades under denna strid. År 1950 byggdes Tugu Muda-monumentet till minne av denna kamp för frihet och för att hedra dem som dog i strid. Varje år hålls en fest runt detta monument till minne av den heroiska, 5-dagars kampen på Lawang Sewu.

Ta dig dit

Staden Semarang ligger på centrala Javas norra kust och är lätt att nå antingen med flyg, tåg, buss eller bil. Ahmad Yanis internationella flygplats erbjuder internationella rutter och inrikesflyg som går från Jakarta, Surabaya, Denpasar, Bandung, Balikpapan och Banjarmasin.

Om du föredrar att resa på väg, reser ett antal järnvägstjänster genom Semarang. De flesta expresståg reser från Jakarta till Surabaya i östra Java eller vice versa passerar Semarang och Cirebon i västra Java. Alternativt finns det också många busslinjer till Semarang från olika städer i Java. Rosalia Indah, Raya och Safari Dharma Raya är några av de bästa välrenommerade bussbolagen.

Från Yogyakarta kan du resa norrut med bil och bara ta ett par timmar. Byggnaden ligger på Jalan Pemuda, som vetter mot Tugu Muda-rondellen, nära Semarangs centrum.