Lembehsundet i norra Sulawesi är världsberömt för sina underbara, fotogena undervattens critters. Faktum är att Sundet bara är en lång och smal remsa som skiljer fastlandet från Lembeh Island. Men titta närmare och dyka in i dess blå vatten och upptäck en helt annan värld fylld med fascinerande och mest färgstarkt tropiskt undervattensliv som är älskat för sitt breda utbud av små critters.

Administrativt en del av kommunen Bitung, hamnstaden Manado, huvudstad i provinsen Norra Sulawesi, lembehsundet sträcker sig 16 km långt och är bara 1,2 kilometer brett, men i dessa smala vatten har inte mindre än 88 dykplatser upptäckts. Även om Lembehsundet inte är lika världsberömt som Bunakens nationalpark, bör man inte på något sätt underskatta dess enastående skönhet.

Dykplatser här går till ett djup på mellan 15 och 25 meter. Det finns knappt några strömmar, och under hela året förblir vattnet bara en varm 24 till 30 grader Celsius. Dess synlighet är inte alltför tydlig att nå mellan 4 meter till 20 meter endast när man råkar ha tur, eftersom golvet är sandigt och det finns få koraller.

Konstigt nog är detta område livsmiljö för jättefisk som finns nästan ingen annanstans på jorden. Men bland professionella dykare är Lembehsundet mer känt som “Världens bästa muck-dykning”.

Dess unika ekosystem har gjort detta till hem för nudibranch, flamboyant bläckfisk och efterlikna bläckfisk till lurvig grodfisk. Deras exceptionella skönhet har gjort dessa varelser sällsynta ämnen för undervattensfotografer. Av denna anledning är marina fotografer Lembehsundet också känt som “Makrofotograferingens Mecka”.

Bortsett från detta naturliga underverk, från dess yta lembehsundet förblir används som en hamn för lokala transporter, fiske, marin industri, turism och som ett naturligt laboratorium.

På en kulle vid kusten av ön Lembeh står Trikora (Tri Komando Rakyat) monumentet och ett DC3-flygplan från det indonesiska flygvapnet, till minne av strider som hölls mot slutet av 1980-talet i kampen för att återställa territoriet för den tidigare holländska Ostindiens Papua tillbaka in i Republiken Indonesiens veck. Hamnen i Bitung var flygbasen från vilken stridsflygplan gjorde sina sorties till Papua. Från denna plats kan man ha panoramautsikt över Lembehsundet.

Ta dig dit

Från Manado, huvudstad i provinsen Norra Sulawesi, finns det allmänna bussar tillgängliga för Bitung. Du kan också hyra en bil i Manado. Vid ankomsten till Bitung, fortsätt till Ruko Pateten-piren i lembehs deldistrikt för att korsa med båt till ön Lembeh, som tar cirka 15 minuter. Korsningen är relativt säker med få strömmar eftersom Sundet skyddas av ön Lembeh. På vägen ser du många olika typer av fartyg med olika storlekar, från dugout kanoter, traditionella segelbåtar till stora marin fregatter och andra krigsfartyg.