Med en total yta på mindre än 1 hektar ligger Lengkuas inom subdistriktet Sijuk, Belitung Regency. Även om det kan vara litet i storlek ändå erbjuder det ett brett utbud av prakt. Denna ödmjuka lilla ö erbjuder idylliskt landskap, frodiga palmer och svindlande stenblock som är jättekul att klättra på eller simma under. Lengkuas Island är välsignad med en orörd strand, turkosblått vatten och distinkta stora granitblock, ikonen för Belitung stränder, som ligger norr om Tanjung Binga Village i Belitung. Till prakten finns en hundra år gammal fyr som erbjuder en komplett fascinerande utsikt över ön och dess omgivningar.

Man kan nå dessa unika, gigantiska granitkluster genom att gå över det grunda vattnet som inte är djupare än 1,2 meter. Vattnet är så genomskinligt att havets botten är tydligt synlig. Under ytan är vattnen runt ön fyllda med färgglada fiskar av olika slag, orörda korallrev, ett stort antal sjöstjärnor och mer av de fascinerande granitblocken. Det måttligt lugna och grunda vattnet gör det till en perfekt plats för simning och snorkling, medan den friska brisen på stranden verkligen kommer att skämma bort dem som lägger sig på den mjuka vita sanden.

Lengkuas-öns stolthet är dock den ikoniska gamla fyren. Byggd av holländarna 1882, behåller den fortfarande sin huvudfunktion idag i att leda fartyg som seglar genom och ut ur ön Belitung. Den är cirka 50 meter hög och lika hög som en 12-våningsbyggnad. Medan fyren själv är en exceptionell funktion, är skådespelet det erbjuder från toppen verkligen trollbindande. Här kan man få en komplett 360 graders utsikt över den fascinerande ön och alla underverk som omger den, inklusive det kristallklara vattnet och andra spridande små öar.

Ta dig dit

För att nå Ön Lengkuas kan du hyra en båt på flera stränder i Belitung, till exempel vid Tanjung Kelayang, Tanjung Binga eller Tanjung Tinggi. Från Tanjung Kelayang tar båtturen cirka 20 minuter, och från Tanjung Binga eller Tanjung Tinggi tar det cirka 30-45 minuter.

Längs vägen kommer du att presenteras med fascinerande scenerier på flera små öar utanför Belitungs kust. Eftersom båtar har en kapacitet på upp till 10 personer är det klokt att dela båten med andra för att minska kostnaderna.