“På väggarna i en brant kulle hänger kistor från sprickor i det steniga ansiktet. Verklighetstrogna träskulpturer eller avbildningar komplett med kläder, står i prydliga rader i sprickor urholkade i klipporna, ungefär som fönstren & balkongerna i ett hus. Dessa representerar de döda som är begravda där. Inte långt från denna hängande grav döljer en begravningsgrotta som är många hundra år gammal. Denna webbplats har lockat och förvånat många turister från hela världen. Se till att Londa finns på din lista över “Platser att besöka” det kommande året!  Om du aldrig har varit i Londa, kommer du aldrig att känna den riktiga Toraja!”

Från seder och övertygelser hos ett antal stammar runt om i världen kommer vi att lära oss hur deras döda hedras och begravs på mycket olika sätt. Det är ingen hemlighet att folket i Toraja, nämligen adeln, begraver sina döda nära och kära & släktingar på ett av de mest unika sätten i världen! En serie mycket kostsamma traditionella kostymer för begravningsceremonier (Rambu Solo) och även grottgravar höga i väggar av kullar och klippor kan ses här på Londa, Tana Toraja, i provinsen South Sulawesi.

Londas gravgrottor är ett av de mer populära turistmålen i Toraja.  Londas turistattraktioner ligger i byn Sandan Uai i stadsdelen Sanggalangi. Det ligger ca 7 km. söder om Rantepao City, turist- och boendecentret i Toraja.  Därför är Londa lätt att ta sig till med kollektivtrafik som bemo (mini van), ojek (motorcykeltaxi) eller hyrbil.

För att komma till gravgrottorna i Londa måste man gå ner för ett antal trappor, men precis innan du gör det kommer du att kontaktas av en medlem av lokalsamhället som erbjuder dig lyktor att hyra. Du behöver ett ljus för att hitta in i och runt grottan. Förutom att hyra en lykta kan du också ta med din egen ficklampa för att tända din väg, eller be din reseguide att ge dig en.  Speciella Londa Tour-guider för gravgrottorna har normalt inte ett fast pris så du kan förhandla om en bra affär.

På avstånd ser klippsidorna frodiga & gröna ut med skogsträden. Om du är observant kommer du dock att märka färgglada kistor instoppade i sprickor i klippväggarna.  Vid foten av denna frodiga klippa ligger en grotta som används som grav.

När du kommer närmare grottan kan du hamna insvept i nyanser av mystik samtidigt som naturen välkomnar dig med sin vilda grönska och svala bergs frisk luft.

På klippornas väggar runt grottan kan rader av trästatyer som kallas Tau-taus ses i de utmejslade stenklipporna.

Tau-tau är en snidad träavbildning,mycket nära liknar den döda kroppen begravd där.  Vanligtvis används jackfruktträ för denna carving eftersom det tenderar att gulna med åldern,till en färg som mycket lik mänsklig hud.  Vissa tau-tau är noggrant snidade med särskild uppmärksamhet på detaljer som rynkor i ansiktet eller hängande hud på nacken på grund av åldrande.

Nära raderna i Tau-tau är träkistor säkert och fast fastsatta på klippväggarna med träbjälkar.  Tydligen är dessa hängande gravar ofta tänkta som en annan attraktion av Londa, TanaToraja. Dessa kistor eller kistor (erong) sägs indikera hedersnivån eller adeln hos den person som begravdes där.  Ju högre kista eller kista ligger på klippväggarna, desto högre grad eller status för de kroppar som är begravda där.

Torajanerna tror att de döda kan ta med sig sin rikedom in i livet efter detta. En anledning till att de begraver kistorna på höga platser är för att skydda den begravda skatten från tjuvar. De tror också att ju högre kistan ligger desto kortare är resan för den avlidne att komma in i Nirvana.

Innan du går in i grottan kan ben ses utspridda här och där. Dessa ben föll från en klipphängd kista som bröts av någon gång eftersom dess träspärrar och stöd skadades eller ruttnade med tiden. De fallna skallarna och benen kan återigen placeras i en ny kista.  Dyra ceremonier måste dock utföras igen, ungefär som när den avlidne begravdes i sin första kista.

Denna sedvanliga begravningsceremoni känd som Rambu Solo, är en gammal tradition för avlidna adelsmän i Toraja. För att utföra denna ceremoni offrar överlevande släktingar till den avlidne cirka 24 till 100 bufflar (för adeln) eller cirka 8 bufflar och 50 grisar (för medelklassen). Det är inte ovanligt att de överlevande släktingarna tar många månader eller till och med år att spara till, eller samla tillräckligt av allt som behövs för att utföra ritualerna för en begravningsceremoni som Rambu Solo.

I väntan på att denna ceremoni ska äga rum, anses skorpionen inte vara helt död ännu.  Därför lagras den döda kroppen i ett traditionellt folkligt hus (tongkonan) och behandlas som en levande person, till exempel genom att ge sin favoritmat, cigaretter och mer. Andra föremål placeras också bredvid kistan som offergåor. Innan liket lagras balsameras det för att undvika stank och lukt.

När du utforskar grottan hittar du fler skallar och ben utspridda här och där. På vissa ställen kan kistorna tyckas vara ordnade på ett visst sätt. Dessa var lämpligt ordnade enligt härstamning eller familje anor. Bortsett från kistorna kommer du också att märka kläder eller cigaretter som avsiktligt placeras där av släktingar till den avlidne.  Enligt uppgift är några av dessa ben i grottan från tiotals till hundratals år gamla.

De naturliga gravgrottorna i Londa kan vara upp till 1000 meter djupa.  När man utforskar konturerna av gravgrottan fylld med stalagmiter och stalaktiter måste man vara mycket försiktig.  Vissa delar av grottan är bara en meter höga så du måste gå hukad över.

De mörka förhållandena i denna grotta bidrar ytterligare till gravgrottaens mystiska aura. Men en resa genom gravgrottorna i Londa är verkligen en upplevelse som du inte hittar någon annanstans! Var noga med att du inte rör dig eller ens överväger att ta med dig något av de ben, skallar eller andra artefakter du ser ligga inom gravområdet, eftersom detta är en av de etiska som bör följas när du går in i förfädernas gravområde för folket i Toraja.

Viktig punkt att notera när du besöker Londa:

– Var noga med att be om tillstånd om du tar med dig eller bär med dig betelmutter eller blommor.
– Om delar av en klippa naturligt ger vika & kistan som ursprungligen placerades där faller av, får de spillda skallarna, benen & alla andra föremål inte flyttas utan sedvanligt godkännande och en rad traditionella ceremonier av Toraja.