West Sumatra är ikoniskt för sina fantastiska naturliga underverk, dess hotande berg, djupa kanjoner, gröna risfält, varvat med stora hus vars tak är formade som buffelhorn; Det upprätthåller sina bestående traditioner och nyligen är det älskat för sin smaskiga mat, särskilt dess prisbelönta Rendang. Men bortsett från dessa har provinsen först nu avslöjat sin nya hemliga destination som snabbt blir populär: Mandehöarna, i sydvästra delen av provinsen som vetter mot Indiska oceanen, ligger inte alltför långt från huvudstaden: Padang.

Nu populärt kallad Raja Ampat i Västra Sumatra, är Mandeh skärgård inbäddat i Carocok Tarusan Bay och räknar ett antal öar, bland annat Tarajun, Setan Kecil, Sironjong Besar och Sironjong Kecil, Pulau Merak och Cubadak Island. Bland dessa har bara en turistort som heter Cubadak Paradiso, som ägs och förvaltas av en italiensk entreprenör.

Öarna täcker ett område på 70 hektar undervattensskönhet och är kantade av 389 hektar mangroveskogar och vita stränder. Dess böljande landskap av frodiga kullar och orörda vikområdet är full av små öar, ett perfekt fotogeniskt vykort panorama! Bara en timmes bilresa från staden Padang, stränderna i Mandeh-sluttningen för att lugna blå hav som lockar allt för att bara hoppa in och simma i sitt svala vatten.

Idag åker turister till Mandeh för att snorkla, dyka, campa, göra fallskärmshoppning, bananbåt och fiska.

Ta dig till toppen av Mandeh Hill och var beredd att fascineras av ännu mer hisnande utsikt över Carocok Tarusan Bay och dess miljö. Exotiska tropiska växter av kokospalmer, hibiskus och jackfruktträd kantar de vita sandstränderna. Mandeh sträcker sig över sju byar, som omfattar tre deldistrikt som lokalt kallas Nagari, med en befolkning på nästan 10 000 personer. Ta dig tid att utforska detta natursköna undervattensunderland, med levande färgat havsliv.

Ta dig dit

Upong anländer till Minangkabau International Airport i Padang, du kan välja antingen landtransport eller ta sjövägen. Taxibilar eller hyrda bilar finns på flygplatsen som kan ta dig direkt till Carocok Painan Beach-området inom 2-3 timmar. Kom ihåg att kontrollera mätaren. Eller kom överens om priset innan du går ombord på taxin. Mandeh ligger vid Koto Sembilan Tarusan, cirka 56 kilometer söder om Padang.

Det finns också kollektivtrafik, men detta kommer att kräva att du tar flera olika typer i en enda resa till Mandeh. Ta först en minibuss till Pasar Raya Padang, hoppa sedan på en Resebil mot Pasar Tarusan och slutligen åka Bentor eller Becak Motor till Carocok Terusan Harbour för att ta en båt till Mandeh Islands.

Om du föredrar sjötransport kan du välja att åka snabba båtar från Teluk Bayur eller Bungus. Turistbåten Bintang Mandeh är ett annat val som avgår från Muara Padangs hamn.

Ta dig runt

Om du reser i en grupp är det bekvämare att hyra en minibuss eller skåpbil för att ta dig runt Mandeh-regionen. För att hoppa runt de mindre öarna måste du hitta en betrodd båtsman och erfaren guide, som också kan visa dig var är de bästa dykplatserna.