Maj månad blir en spännande tid för att resa till Yogyakarta. Du kan bevittna det eminenta firandet av buddhistisk heligaste dag, känd som Vesak 2561/2562 som infaller den 11 maj 2017. Datumet är satt i enlighet därmed till tiden för den ljusaste fullmånen som visas på maj månad eller känd som Purnama Sidhi. Här i Indonesien hölls processionen årligen runt området med magnifika buddhistiska tempel i centrala Java, en av dem är Mendut-templet.

Templet byggdes runt 800-talet och är känt för att vara det äldsta av två andra buddhistiska tempel, Pawon och Borobudur. Det 26,4 meter höga templet har inte bara blivit centrum för buddhismens metoder och ritualer, utan tros också av lokala javanesiska Kejawen som platsen att meditera. Det visas av en stensnidad bild av Hariti som symbolen för fertilitet och moderskap, som är populära bland lokalbefolkningen som böneplatsen för par som längtar efter att få barn.

Vesak är också känd som Buddhas dag, till minne av prins Siddhartas födelse, upplysningarna när prinsen blev Buddha och Gautamas Buddhas bortgång. Dessa tre viktiga händelser i Buddhas liv är också kända som Tri Suci Waisak.

Tusentals människor kommer att samlas för att upprepa mantran och meditera för att fira denna heliga dag. Bönerna börjar vid Mendut-templet den 9 maj och fortsätter med en mässande parad som marscherar mot Pawon och Borobudur-templet.

Varje år finns det också en betydande ritual av välsignelse med heligt vatten taget från källorna i Jumprit i Temanggung-distriktet som symboliserar ödmjukhet. Vesak-facklan kommer också att antändas från lågor från Mrapen, känd som de naturliga eviga lågorna i byn Grobogan, centrala Java.

Båda hålls i Mendut-templet innan de bärs under marschprocessionen för att symbolisera eldningar. Det kommer också att hållas en magisk höjdpunkt den 11 maj, där tusentals Puja-lyktor släpps upp till himlen i slutet av pilgrimsmarschen. Lyktorna kommer att släppas från Mendut, Pawon och Borobudur-templet som symboliserar tändningarna för hela universum.

Ta dig dit

Mendut-templet ligger cirka 1 timmes bilresa från Yogyakarta. Om du lyfter från Semarang och Solo tar körningen ungefär två timmar till Mendut. Du kan enkelt få en hyrbil från någon av staden. Varje stig tar dig med på en fantastisk resa genom härlig utsikt. Kollektivtrafik finns också tillgänglig från Yogyakarta bussterminal och fortsätter med mikrobussen som betjänar direkt rutt till Borobudur via Mendut-templet.

Ta dig runt

Om du kommer ner i Mendut-templet kan du gå runt till fots, ta en hästvagn eller andong och kanske hyra en cykel.

Var du ska bo

Plataran Borobudur Resort and Spa är ett utmärkt val för ett lyxigt val att bo under din semester inom området Mendut-Pawon-Borobudur. Denna resort kommer att skämma bort dig med en exklusiv anläggning berikad med javanesisk konst och kulturarv. En förstklassig privat stuga med pooler, spa och utsökt mat vaggas av en lugnande atmosfär. En chans att utforska närliggande byar och vandra de frodiga gröna omgivningarna är ett mervärde som du kan njuta av.