Omgiven av orörda vita sandstränder, fantastiska korallrev och förtrollande undervattens, är miljön Menjangan Island en perfekt definition av vad naturlig skönhet handlar om. Beläget ca 10Km nordväst utanför stranden av Balis fastland, utgör den lilla ön Menjangan en del av West Bali National Park Conservation Area. Ordet “Menjangan” på det javanesiska språket betyder “Rådjur”. Enligt Wikipedia gavs namnet av lokalbefolkningen som observerade vilda hjorthönter som simmade till ön varje vår och täckte ett avstånd på cirka 2 km.

Denna lilla ö är faktiskt där dykning började på allvar på Bali redan 1978 under sponsring av den indonesiska flottan, när den arrangerade en sammankomst av landets största dykklubbar -Possi, Ganesha, Nusantara och Trisakti. Denna sammankomst ledde till att Menjangan etablerade sig som den främsta internationella dykplatsen på Bali och många av deltagarna fortsatte att bli pionjärer inom kommersiell dykverksamhet i hela Indonesien.

Ön själv är omgiven av ett korallrev, kännetecknat av djupa avlämningar på nära 60 meter och av komplexa bergformationer. Dessa särdrag har gett upphov till ett stort antal stora och små grottor, festooned med svamp och mjuka koraller och ofta bebodda av stora groupers, moray ålar och av unga snappers och batfish i de mindre grottorna. Havsbottnarna är också rika på stora fatsvampar och livliga havsfläktar, varav några verkligen är enorma. Med tanke på djupet, det måttliga flödet av strömmar och dess skydd mot starka vindar är det vanligt att se tonfisk, stim av jack-fisk, batfish, angelfish, havssköldpaddor och ibland också hajar, särskilt utanför öns yttre hörn.

Ön är också känd som platsen för den bästa väggdykningen på Bali, med en mycket ljus & färgglad undervattensvärld och massor av olika platser att välja mellan. Dessa dykplatser är rika på marint liv och sandstränder för att koppla av över lunch.

På ett djup av 45 meter hittas Anchor-vraket. Även kallad Anker eller Kapal Budak (Slave Ship), platsen är ett gammalt träskeppsvrak som sitter på havsbotten på den västra spetsen av Menjangan som antingen är ett holländskt fartyg från 1800-talet som sjönk under andra världskriget eller ett som sjönk mycket tidigare under den nederländska kolonialtiden medan det förmodligen bar balinesiska slavar till Batavia (nu Jakarta). Vraket innehåller en last av keramik och glasflaskor och koloniseras helt av mjuka koraller; en utmärkt plats att träffa sköldpaddor och hajar.

Uppkallad efter en stor koloni av trädgårdsål, ligger Eel Gardens dykplats på den västra punkten i Menjangan i ett grunt område med en bländande vit sand som är ett trevligt i sig. Dyket börjar på en fin vägg (ca 40m) med många vackra gorgonier och andra havsfans fortsätter sedan över toppen av revet till en sträcka av vit sand. Förmodligen säger vissa att detta är den bästa delen av Menjangan Island.

Och det finns en stor överraskning för makrofotografer, videooperatörer och marinbiologer på Secret Bay”. I den lilla viken nära färjehamnen Gilimanuk har en märklig lek i strömmar gjort vattentemperaturen här mer, högst 25 grader C, vilket har skapat en livsmiljö för Arter i Stilla havet och Indiska oceanen, med ofta hybrider mellan de två. De leriga grunda sängarna, blandade med alger och skräp, är värd för verkligt konstiga marina varelser, av vilka några nyligen har upptäckts av marinbiologer för första gången, till exempel de 4 typerna av fiskare inklusive Sargassum Anglerfish, Spotfin Anglerfish och en i synnerhet som har skapat stort intresse bland biologer, lokalt kallad Tono’s Anglerfish. Förutom marulken är viken värd för många olika sjöhästar, dragonets, ghostpipefish, nudibranches, lionfish som vi Blåfenade lejonfisken, bandål och mycket mer. Denna unika vik har varit och är fortfarande den föredragna platsen för några av världens mest kända undervattensfotografer och filmskapare, liksom forskare och marinbiologer.