Muara Jambi-templet anses vara en av de rikaste arkeologiska platserna på ön Sumatra. De åtta tempelliknande strukturerna verkar vara buddhistiska och byggdes förmodligen runt 1300-talet.

Arkeologer drar slutsatsen att platsen var centrum för Gamla Jambi, huvudstaden i det antika malaysiska riket som regerade överlägset för cirka tio århundraden sedan. Huvudstaden belägrades och förstördes 1377 av arméer från Burma. I århundraden hade platsen gått förlorad och glömts djupt i djungeln, bara för att återupptäckas 1920 av ett brittiskt militärt expeditionsteam.

Muara Jambi tempelkomplex täcker ett område på 12 km2, längs sidan av Floden Batanghari. Det finns åtta huvudtempel i komplexet. Alla ligger i centrumområdet, förstärkta av väggar. Tre av dem är redan renoverade.

1982 hittades en 32 centimeter lång kvinnlig bronsstaty i Koto Kandis, i muara sabak-distriktet. Det tros vara den gudinna Laksmi, som håller en lotusknopp till vänster. Förutom de arkeologiska platserna tycker många besökare att floden är en idealisk rekreations- och picknickplats.

Ta dig dit

Muara Jambi-templet ligger 30 km nordost om Jambi, längs floden Batanghari. Du kan resa till Jambi från Medan eller Padang. Medan är en internationell inkörsport, så det borde inte vara några problem att nå den. Om din avgångspunkt är Jakarta, finns det både direkt- och anslutande flyg som är schemalagda från Jakarta till Padang. Det är ett populärt resmål, så resebyråer i Jambi har vanligtvis paket relaterade till denna destination.