Muara Takus tempelkomplex (eller Candi Muara Takus) ligger cirka 122 från Pekanbaru, huvudstad i provinsen Riau, och är byggt av floden Kampar Kanan. Muara Takus har de största tegelbyggnaderna på Sumatra som ligger på distans i en djungelglänta. Den största Candi Mahligai är en hög stupa flankerad av ruiner av flera andra tegelreservat. Dess höga form skiljer sig från de normalt klockformade buddhistiska stuporna som finns på Java. Templet är byggt av flodblock, sandsten och jordklossar och restaurerades 1980.

Innanför murarna finns Candi Tua, Candi Bungsu, Mahligai stupa och Palangka. I komplexet finns också en hög som tros vara platsen för kremeringar. Det är dock känt att under 10-talet låg kungariket Crivijaya längre söderut nära nuvarande Palembang ett blomstrande inlärningscenter för buddhism, där även kinesiska pilgrimer sades studera på Sumatra först innan de fortsatte till Indien.

Det sägs att Muara Takus tegelstenar gjordes i byn Ponkai ovanför tempelkomplexet, där invånarna bar tegelstenarna och lämnade över dessa till varandra i en lång rad hela vägen till komplexet. Detta innebär att templen byggdes tillsammans med invånarna. Muara Takus-komplexet är det enda tempelkomplexet som finns i Riau, bevis på att buddhismen hade spridit sig här under de tidiga århundradena.