De viktigaste Sudirman-Thamrin avenyerna i Jakarta leder till Merdeka square, där i dess centrum står National Monument (även känd som Monas eller Monumen Nasional) som rymmer den första rödvita flaggan som flögs vid självständighetsförklaringen den 17 augusti 1945. Denna flagga har nu blivit threadbare, så nuförtiden på självständighetsdagens ceremonier tas den ursprungliga flaggan ut men bara för att följa med replikflaggan som ska flygas framför Merdeka Palace. Det 137 meter höga nationalmonumentet är obeliskformat och toppas med en 14,5 meter lång bronslåga belagd med 32 kilo guldblad.

Inom piedestalen finns ett museum som skildrar i Diorama Indonesias kamp för självständighet samt den ursprungliga texten till självständighetsförklaringen. En hiss tar besökare upp till utkiksplattformen vid foten av lågan för en storslagen utsikt över Jakarta. Runt monumentet finns nu en park med en musikalisk fontän, som avnjuts av Jakarta-allmänheten på söndagar för sport och rekreation. Rådjur strövar omkring bland de skuggiga träden i parken.

Merdeka-torget är centrum för de viktigaste regeringsbyggnaderna. Under holländska koloniala dagar här var centrum av regeringen, känd som Koningsplein eller Kungens torg. Den norra sidan domineras av Merdeka-palatset en gång hem för de nederländska generalguvernörerna, som nu också inrymmer presidentens och kabinettets kontor. I söder ligger Indonesiens vicepresident, Jakartas guvernör och provinsiella parlamentsbyggnad, liksom den amerikanska ambassaden, medan i väst är Nationalmuseet, författningsdomstolen, ministeriet för kultur och turism och Indosat-byggnaden, Indonesiens första internationella telekommunikationsföretag.