Ön Bintan i Provinsen Riauöarna upphör aldrig att förvåna besökare med sitt förtrollande naturlandskap. De släta vägarna på denna ö, åtföljda av spektakulära landskap är redo att ta dig till några av de fantastiska prakten bortom din fantasi. En av dessa vägar leder dig till en avskild liten ö utanför Bintans kust: Nikoi Island, ett tropiskt paradis i Sydkinesiska havet.

Nikoi ligger mindre än 85 km från Singapore och är en 15 hektar stor exklusiv ö 8 km utanför Bintans östkust. För att nå ön måste man ta en snabb båt från Kawal Pier på Agro Beach Resort Bintan eller en färja från Tanah Merah Ferry Port i Singapore.

Länge betraktad som en av de mest fantastiska öarna på denna relativt orörda kust, är Nikoi lyckligt lottad att ha behållit sitt orörda tillstånd. Den är ringmärkt med vita sandstränder och korallrev av spektakulär färg och mångfald och har en kustlinje prydd med granitblock som till synes trotsar gravitationen. Ön stiger till en höjd av 30 meter och har också en regnskog där jätteträd, inklusive inhemska Banyan-träd, ger en fristad för en mångfaldig population av lokala fåglar.

Ön drivs av en liten grupp utlänningar som har bott i Asien under större delen av sitt arbetsliv och delar en passion för friluftsliv, natur, mat och vin. Namnet Nikoi är en lokal variant av det kinesiska Hokkein-ordet för papaya (tass) – en frukt som ursprungligen odlades på ön.

Idag har ön resort strandhus som återspeglar både traditionell indonesisk arkitektur och modern form.  Med hjälp av drivved och “alang alang” grästak för att smälta in i miljön, innehåller varje strandhus ett modernt eget badrum.  Således ger en “enkel barfota lyx” i en utmärkt miljö.

En spektakulär pool har också byggts in bland granitblocken på den nordöstra sidan av ön och ger en destination inom en destination.  Hotellet ligger högt över havet och har utsikt över en av de vackraste stränderna på Nikoi och erbjuder en oavbruten utsikt över Sydkinesiska havet.  Det finns också en intilliggande pladdringspool för små barn och en bar.

Möjligheten att hyra ut hela ön för grupper upp till 60 år är också attraktiv för företagsgrupper som vill fokusera på teambuilding eller mindre stilkonferenser. Ön har också blivit populär för grupper av vänner som firar milstolpar födelsedagar och andra tillfällen. I maj 2007 öppnades Nikoi för allmänheten och har snabbt blivit ett populärt resmål för Singapores utlandsstationerade och besökare längre bort. Många av dessa gäster har redan återvänt för sitt andra, tredje och fjärde besök.

Nikoi Island är fullbokad på helgmånaderna i förväg. Med veckodagsbokningar som fylls snabbt verkar det som om Nikois hemlighet verkligen är ute.

Ta dig dit

Det finns ett antal flygbolag som betjänar dagliga flygningar mellan Jakarta-Tanjung Pinang på Bintan Island, huvudstad i Riau Islands-provinsen. Från Tanjung Pinang kan du hyra en bil för att åka till Kawal Pier som tar ungefär en halvtimmes bilresa. Båtturen från Kawals hamn till ön Nikoi tar cirka 30 minuter. Det är bättre att kontakta ledningen av Nikoi Island för att ordna din transport från Singapore eller Bintan till Nikoi Island.