Beläget inte långt från det buddhistiska Borobudur-templet, berättar närheten till de två templen att på Java bodde buddhism och hinduism fredligt bredvid varandra. Prambanan är ett magnifikt spektakel och en ikon för Indonesiens kulturarv. Templen på Prambanan byggdes på 800-talet och är lokalt känd som Roro Jonggrang, som kommer från legenden om den “smala jungfrun”.

Det största templet är tillägnat Shiva – jagaren, och de två mindre som sitter till höger och vänster är tillägnade Brahma, skaparen, och Wisnhu, upprätthållaren. Prambanans högsta tempel är svindlande 47 meter högt. Dess topp synlig från långt borta och stiger högt över ruinerna av de andra templen.

Efter hundratals år av försummelse återupptäcktes Prambanans tempel av CA Lons, en holländare, 1733. Sedan dess har detta tempel återupplivats och anses idag allmänt vara det vackraste och graciösa hinduiska templet i Indonesien. Prambanans storhet, komplexitet och integrerade arkitektoniska koncept gör detta till en helt fantastisk struktur. Som ett unikt kulturellt och arkitektoniskt underverk utsågs Prambanan till världsarv 1991 av UNESCO.

Ta dig runt

Besökare på Prambanan vandrar runt templen till fots. Detta är det bästa sättet att njuta av det frodiga landskapet och ta in den detaljerade arkitekturen och designen av templen på nära håll.
Denna tempelförening täcker 39,8 hektar. På huvudgården finns de tre huvudtemplen, liksom tre Wahana-tempel, två Apit-tempel och åtta Patok-tempel omgivna av staket. På den andra gården finns det ytterligare 224 Perwara-tempel. Att vandra runt här och undersöka det invecklade stenverket kommer att räcka för att hålla dig upptagen hela dagen!
Jämfört med templen i Angkor Wat är Prambanans tempel mycket lättare att navigera och mer turistvänliga. Området kring Prambanan är utvecklat, med en anlagd park och butiker som säljer turistsouvenirer. Även om det inte är ett tempel som ligger i en avlägsen rustik miljö, kommer templets prakt att få dig att snabbt glömma din omgivning. Du kommer att transporteras tillbaka till en gammal tid där ritual och kultur dominerade alla delar av livet.

Ta dig dit

De närmaste städerna till Prambanan är antingen Yogyakarta eller Semarang. Garuda Indonesia, Mandala, Merpati Nusantara Airlines och ett antal inhemska flygbolag flyger till dessa städer från Jakarta och andra stora städer i Indonesien. AirAsia är det första internationella flygbolaget som flyger direkt från Kuala Lumpur till Yogyakarta.
Från Yogyakarta kan du hyra en bil för att åka till Klaten. Därifrån kan du gå till templet. Om du har varit upptagen och är riktigt trött på att gå, kan du alltid ringa efter en becak. Med kostnaden på cirka Rp 10 000 kommer Becak-föraren att ta dig ända upp till templets ingångsport, inte långt från biljettboxen.