Pura Besakih, eller Besakih-templet, som reser sig majestätiskt på de västra sluttningarna av Mount Agung, och kallas Modertemplet på Hindu Bali, är Pura Besakih, eller Besakih-templet, som täcker ett stort område som erbjuder hisnande bergslandskap som omger detta vackra och konstnärliga tempelkomplex.

Pura Besakih vetter mot Mt. Agungs högsta topp, som tros vara gudarnas boning, och ligger på en höjd av 900 meter och är byggd i byn Besakih, i den östra delen av Bali. Namnet Besakih kommer från ordet “Basuki”, härlett från ordet “Wasuki” som betyder Frälsning på det klassiska sanskritspråket. Medan i Samudramanthana mytologin, samma namn “Besuki” i själva verket hänvisar till Dragon-God “Naga Besukian”, som bebodde Gunung Agung, den största vulkanen på Bali.

Detta stora tempelkomplex har vördats som en helig plats sedan antiken. Det första inspelade omnämnandet av dess existens kommer från en inskription som går tillbaka till 1007 e.Kr. Det är känt att Besakih sedan 1400-talet betraktades som hinduismens centrala tempel på Bali.

Pura Penataran Agung, eller “Great Temple of State” är centrum för tempelkomplexet och är Balis huvudsakliga plats för dyrkan, ett komplex som består av tjugotvå tempel på sex stigande terrasser som ligger på parallella åsar.

Detta komplex uttrycker den väsentliga tron hos balineserna som kallas Tri Hita Kirana, vilket innebär att livet på jorden måste levas och hållas i balans och harmoni mellan människa och Gud, människa och samhälle och hans medmänniskor, och människan och hans naturliga miljö.

Under en fullmåne trängs balinesiska och pilgrimer till templet. Under Odalans festival är templet mycket omsorgsfullt inrett. Odalan firas var 210:e dag.

Ta dig dit

Detta tempel är mycket lätt att hitta, eftersom de flesta känner till det som en av de bästa turistmålen på Bali. Det finns flera utgångspunkter som du kan välja att ta:

Från Kuta tar det ca 2 timmar att komma hit. Gå bara österut mot Sanur och följ sedan den snabba kustvägen, som är ansluten till Kusamba Bypass vid Tohpati. Gå sedan norrut tills du hittar vägskylten till Besakih, och efter några kilometer från denna punkt sväng norrut. Om du bor runt Klungkung är Besakih cirka 20 kilometer norr om stadens centrum. Ta Bemo – de små allmänna bussarna – som tar dig till Besakih från Klungkung. Bemos är vanligast på morgonen, och det rekommenderas att byta bemos vid Rendang, halvvägs mellan Klungkung och Besakih.

Om du kommer från norra Denpasar är det ca 25 kilometer att nå Besakih med bil. Men om du bor i den östra delen av Bali som vid Tirta Gangga, Candidasa eller Amed, kan du nå Besakih genom att ta en mindre inlandsväg från Karangasem. Detta leder dig till korsningen mellan Besakih och Klungkung vid Rendang och svänger sedan höger för att nå Besakih-templet. Under din timslånga bilresa kommer du att njuta av vacker utsikt som reser genom skogar, byar och risfält. Om du är villig att göra ett kort stopp i en av byarna, kommer du att se hur lokalbefolkningen bor och lära dig lite om sina unika hus.