Pink Beach, eller Pantai Merah, som det passande heter, är en av sju rosa stränder på planeten, och är bara en av de många fantastiska funktionerna på Komodo Island som gör det verkligen till ett naturligt underverk av naturen. Denna exceptionella strand får sin slående färg från mikroskopiska djur som kallas Foraminifera, som producerar ett rött pigment på korallreven. Av denna anledning kallas det Red Beach på det lokala språket. När de små fragmenten av röda koraller kombineras med den vita sanden, producerar detta den mjuka rosa färgen som är synlig längs strandlinjen. Bortsett från Pink Beach själv har några små segment längs Komodos östra vik också en rosa nyans.

Komodo Island ligger strax väster om floresön i East Nusa Tenggara och är en av tre större och många holmar som utgör Komodo National Park och är särskilt känd som komodovaranens naturliga livsmiljö. Komodovaranen är den största levande ödlan och har sitt namn efter ön.

Ta en stund att uppskatta panoramautsikt över turkosa hav, gröna böljande kullar, blå himmel och fascinerande rosa sand. Bortsett från den uppenbara avkopplingen mitt i detta bild-perfekta landskap, är Komodo inte brist på intressanta aktiviteter att delta i. När du är klar med att ta in de magnifika omgivningarna, ta ett dopp i vattnet och upptäck den marina skönheten som Pink Beach har att erbjuda.

Korallerna i Pink Beachs undervattensträdgårdar är i utmärkt skick, med hundratals arter av både mjuka och hårda koraller och tusentals fiskarter. Pink Beach är ett fantastiskt val för snorklare och nybörjare dykare eftersom även det grunda vattnet är hem för ett överflöd av arter för att hålla dig mer än underhållen.

Naturligtvis finns det mycket mer att se ju djupare du vågar. Koppla av på den sagolika rosa sanden och arbeta på din solbränna. Eller delta i de olika andra tillgängliga vattensporterna som kajakpaddling eller bara ta ett lugnt dopp. Om fotografering är din passion är detta definitivt en plats att prova din hand på att fånga öns fantastiska naturliga skönhet. Och se till att du stannar kvar till solnedgången, eftersom utsikten är fantastisk. Några punkter att tänka på är att detta är en obebodd ö, och det är också komodovaranens naturliga livsmiljö. Om du ser varelserna som strövar längs kusten eller i vattnet, var noga med att hålla avstånd. Komodo Dragons är utmärkta simmare och kan till och med simma mellan ön. Komodo Dragons är vilda djur som kan vara potentiellt farliga för människor, så det rekommenderas inte att besöka denna strand utan hjälp av en erfaren guide eller ranger.

Ta dig dit

Den bästa vägen till Komodo National Park är definitivt genom Bali. Som en av de mest populära destinationerna i Indonesien är Bali en extremt väl ansluten flygplats med internationella flygningar tillgängliga från Amsterdam, Bangkok, Brisbane, Darwin, Dili, Doha, Hangzhou, Hong Kong, Kuala Lumpur, Macau, Manila, Melbourne, Moskva, Osaka, Perth, Singapore, Sydney, Taipei, Tokyo och andra. Inrikesflyg är tillgängliga från alla större städer i Indonesien.

Från Bali har ett lokalt flygbolag dagliga flygningar till Labuan Bajo med små jet- eller turbopropplan med 50 passagerare. Labuan Bajo är porten till Komodoöarna.

En gång i Labuan Bajo kan du fortsätta till Komodo med motorbåt. Hamnen i Labuan Bajo ligger cirka 10 minuters bilresa från flygplatsen Labuanbajo. Du kan välja att docka direkt på den mytomspunna Pink Beach, eller om du föredrar en vandring genom korallklipporna och mangroveträden, kan du docka på en annan sida av ön och gå in på 4-timmars vandring till fots till stranden.