För dig som gillar dykning kommer skönheten och mångfalden av flora och fauna runt Sangalaki Island att locka dig att komma om och om igen. Denna ö ligger i Derawan skärgården, Berau, östra Kalimantan. Det är en av de bästa platserna för dykning och snorkling i världen, tillsammans med Raja Ampat i Papua-provinsen.

Blåsvindar, rent havsvatten, mjuk sand, varm sol, vackra vågor, kokospalmer och vackra eftermiddagar kompletterar spänningen i din dykning. Sangalakis undervattenslandskap fascinerar alla som ser det. Manta Alfredi (Pari Hantu), som bara finns i Derawan, Barracudas, Stingrays, jättebläckfiskar och sjöstjärnor är bara en del av undervattensparadiset Sangalaki.

Eftersom Manta Alfredi är ett mycket sällsynt djur kommer många turister till Sangalaki för att se detta mycket unika djur. Detta tropiska djur ser ut som en stingray, men båda dess morrhår fungerar som vingar. Populära dykplatser i detta område inkluderar Channel Entrance, Coral Gardens, Town, Sandy Ridge, Manta Run, Sherwood Forest, Manta Parade, Manta Avenue, Ridge, Lighthouse och The Rockies bland andra. Sangalaki är också känd som en ö där sköldpaddor lägger ägg. Du kunde se denna unika process under uppfödningssäsongen näring.

Till skillnad från andra dykplatser upprätthåller förvaltningen av Sangalaki Island strikt det naturliga bevarandet av denna ö. Hotellet ligger mellan östra Kalimantan och Sulawesi. Som ett exempel, på natten när du inte behöver någon brådskande el, kommer ledningen att stänga av elen på denna ö. Således är denna ö mycket lugn och är en favoritplats för dig som gillar att hålla dig borta från livliga och bullriga städer.

För att nå Sangalaki Island kan du ta ett flygplan från Soekarno-Hatta flygplats i Jakarta till Sepinggan flygplats (BPN) i Balikpapan. Bland flygbolag som flyger till Balikpapan finns Garuda Indonesia, AirAsia och Lion Air. Från Sepinggan kan du ta ett Deraya-flygplan till huvudstaden Berau-distriktet, Tanjung Redeb. Deraya betjänar pendlare och chartrade flyg. Under denna resa kan du se livet för lokalsamhället i Kalimantans inland som inte påverkas av modernisering.

Vid ankomsten till Tanjung Redeb har du en annan resa med motorbåt längs floden Segah till Sangalaki. Att se lokalsamhället som bor vid flodsidan och glada barn som leker kommer att ge dig ett leende efter en lång resa. Totalt tar det cirka 8 till 9 timmar från Jakarta till Sangalaki. Förutom att besöka Sangalaki kan du också besöka lika intressanta närliggande öar som Maratua, Derawan och Kakabanöarna.