Inte mycket återstår av det en gång mäktiga östra Javariket singosari från 1200-talet. Ett oavslutat tempel och två gigantiska statyer som en gång stod vakt framför palatset är de enda spåren kvar av detta stora kungarike.

Kungariket Singosari grundades 1222 av en commoner vid namn Ken Arok, som lyckades gifta sig med den vackra prinsessan Ken Dedes av Janggala efter att ha mördat sin man. Ken Arok attackerade senare grannlandet Kediri och förenade därmed de två riken som delades av kung Airlangga 1049 som arv till sina två söner.

Singosari lyckades utveckla det rika jordbrukslandet längs Brantas avrinningsområde, liksom den lukrativa sjöhandeln längs Javahavet. År 1275 och 1291 attackerade kung Kartanegara det maritima kungariket Crivijaya i södra Sumatra och fick kontroll över sjöfartshandeln i Java- och Sumatrahaven. Han dödades dock av en av sina vasaller, Jayakatwang 1293.

Under sin storhetstid var Singosari så mäktig att den mäktige mongoliske kejsaren Kublai Khan ansåg det viktigt att skicka en flotta och ett särskilt sändebud till Singosaris hov för att kräva att kung Kertanegara personligen skulle underkasta sig kejsaren trohet. Som svar skar Kertanegara av ett av ambassadörens öron som ett meddelande till Kublai khan att han inte kommer att göra något sådant.

När den kinesiska flottan som skickades av den irriterade Kublai Khan anlände till Java, obekant för dem var Kartanegara redan död. Kertanegaras svärson, prins Vijaya, lyckades först övertala dem att döda Jayakatwang, men vände sig sedan om för att avhysa den kinesiska flottan från Java.

Därefter grundade Vijaya det mäktiga Majapahitimperiet 1294 vars palats ligger norr om Singosari i Porong. Majapahits inflytande skulle omfatta dagens Indonesien och spridas även till Malaysia och Thailand.

Mycket av det vi vet idag om Singosari kommer från den gamla javanesiska texten från 1300-talet som kallas Pararaton (eller Kungarnas bok).

Ta dig dit

Singosari ligger söder om staden Surabaya, huvudstad i östra Java, med bil eller taxi från Surabaya eller Tretes. Taxibilar och bilar kan lätt fås i staden.