Beläget nära Kraton, var denna plats också känd som trädgården för sultanen av Yogyakarta. Tamansari byggdes ursprungligen för flera ändamål men nu återstår bara flera byggnader. Några av dess ursprungliga funktioner var en plats att vila, att meditera, att arbeta, att gömma sig och försvara sultanens familj.  I dag har några av dess byggnader nu blivit hem för lokalbefolkningen och endast moskén, vilo- och badplatsen och underjordiska tunnlar är tillgängliga för turister.

Med sin kombination av östlig och västerländsk stilbyggnad har denna unika flykt av den kungliga familjen sin egen överklagande och historia. Den mest kända platsen i Tamansari är sultanens bad- och viloplats och hans prinsessor som heter Umbul Pasiraman. De flesta turister tycker att denna plats är intressant eftersom det finns en unik historia bakom dess ursprung.

Sultanen älskar att jaga under sin fritid och Umbul Pasiraman var utformad för att blidka sultanen av den önskan. Olikt från Panggung krapyaken som planlades för att jaga hjortar, umbul pasiramanen (som hjälpmedel en förlägger för att ta ett bad) planlades för princessesna för att ta ett bad och för sultanen att koppla av och “jaga” för en fru.

För att fånga sitt “tvåbenta byte” sägs det att sultanen skulle kasta en ros från det höga tornet på södra delen av poolen och prinsessan som fångade den rosen kommer att bli hans “fru”. Vanligtvis skulle de som skulle fånga rosen antingen vara drottningen eller hans konkubiner. Det finns tre olika pooler på Umbul Pasiraman nämligen Umbul Binangun, Umbul Muncar och Blumbang Kuras var och en ett annat område för sultanens döttrar och hans potentiella fruar att bada.

Förutom Umbul Pasiraman kan besökare också utforska en underjordisk tunnel och moské. Tunneln var en gång ett gömställe men fungerar nu inte eftersom den delvis används för lokala bostäder. Till skillnad från de flesta moskéer är moskén på denna premiss en unik cirkelformad byggnad, med Sumur Gumilang under vilken var en plats för sultanen att be.

Ta dig dit

Tamansari ligger bara några kvarter från Kraton och kan nås genom att gå cirka 15 minuter därifrån. Människor kan också använda becak för att gå till denna plats. För dem som använder fordon kan du gå till Jl. Taman Sari genom Pasar Ngasem-området och komma in i Östra porten eftersom den har större parkeringsplats.

Ta dig runt

Tamansari ligger nära Pasar Ngasem där människor kan köpa olika lokala livsmedel. Många butiker och bås säljer också souvenirer längs vägen.