Wayag Island är en av öarna i distriktet Raja Ampat i provinsen Västra Papua. Ön är känd för sina vackra atoller och fantastiska undervattensliv som täcker en total yta på 155 000 hektar, cirka 383 013,3 hektar. Här hittar du orörda stränder med unika Karst-öar som ser ut som svampar som spirar ut från havet. Längs dessa stränder kan turister se sagopanorama, mer fängslande än Leonardo DiCaprios tillflyktsort i “The Beach”. Det kristallklara vattnet runt Wayag Island ser ut som overkliga fönster till olika typer av flora och fauna som lever under vatten.

Wayag Island upphör aldrig att förvåna. Dykare, särskilt, har överväldigats inte bara av de rika undervattensskärmarna, men också av öns panoramautsikt skönhet när de klättrar upp till sin högsta plattform och observerar vikar och atoller runt. Det är en dröm som går i uppfyllelse, verkligen en dröm som uppfylls. Ön ligger 10 km norr om ekvatorn. Liveaboards är det bästa valet för resenärer med kärlek till äventyr och romantik. Sociala kontakter med andra resenärer kommer bara att vara ett samtal bort. Dykgenomgångar är berikande, så att bara vara där med andra dykare och den exotiska personalen, kommer du att känna dig som om du redan dras in i djupet av Wayags surrealistiska skönhet.

Ta dig runt

Hur man tar sig runt på Wayag Island beror faktiskt på var du bor. Så planera din resa noggrant och bestäm var du ska bo. Om du väljer att bo på en av orterna på en av Raja Ampat-öarna behöver du en båt för att besöka Wayag Island. Men om du väljer ett liveaboardpaket behöver du bara luta dig tillbaka och njuta av vinden i din stuga och låta skonaren passera de vackra öarna.

Liveaboard-paket är ett bekvämt alternativ, och du kan hitta dessa båtar i Sorong, eller så långt bort som Bali som är deras marknadsföringsnav och hamn för företag som erbjuder dykpaket. Några av liveaboards är mycket lyxiga, och vissa är unika och ganska fantastiska. Faciliteterna är inkluderande. Många är överens om att liveaboards verkligen är det bästa alternativet med tanke på tid och bekvämlighet. Vid cirka 300 US-dollar per dag är detta faktiskt bra valuta för pengarna. Liveaboards kör vanligtvis 10 dagars kryssningar ut ur hamnen i Sorong, i Västra Papua.

Det kommer inte att ta lång tid att resa runt de unika stränderna på Wayag Island. Men det tar mycket bra fysiskt skick att njuta av det vackra panoramat från toppen av en atoll, eftersom du måste klättra på atollens branta väggar i cirka 30 minuter.

En jolle är förmodligen det bästa sättet att gå på öhoppning på en dag. Det är ett vackert avbrott mellan din dykning, sömn och ätrutin på din semester på Raja Ampat-öarna. När du hyr en motorbåt som alternativ, observera de omgivande öarna och stanna vid det klara vattnet för att kyla dig själv efter en lång timme av den snabba sjöfartsturen. Att ta en motorbåt är bekvämt eftersom du kan bestämma ditt eget program.

Ta dig dit

Wayag Island ligger i västra Waigeo-området på Raja Ampat-öarna, nordväst om den stora ön Papua. Flera anslutande flyg behövs för att nå Papua. Då måste du segla till Raja Ampat med båt.

Först flyga till Sorongs Domine Eduard Osok Flygplats, i Västra Papua. Sorong är inkörsporten och närmaste stad till Raja Ampat. Det finns flera flygbolag att välja mellan Jakarta eller Makassar till Sorong.

För sjötransport är fartyg som anropar Port Sorong Dorolonda, Labobar, Gunung Dempo, Sinabung och Tatamailau. Vid ankomsten till Sorong kan du ta en snabb båt från Sorong Fishery Port till Waisai, huvudstaden i Raja Ampat-distriktet. Resan tar cirka två till fyra timmar. Sedan från Waisai måste du ta en långbåt till Wayag som tar cirka sex till åtta timmar. Uthyrning av denna långbåt är cirka Rp 6 miljoner (cirka US $ 550) per dag.

Alternativt kan du hyra en motorbåt för att ta dig direkt från Sorong till Wayag för en fem timmars resa. Detta kommer att kosta cirka Rp 9 miljoner (cirka US $ 750) per dag.