Även om publiken ser berättelsen utvecklas i skuggor av figurer som kastas bakom skärmen, är karaktärerna i pjäsen inte bara marionetter, utan är i själva verket tillverkade av mycket fint skuret och snidat obeskuret läder som sedan vackert målas över. Av denna anledning, i Indonesien, kallas föreställningen Wayang Kulit, eller Wayang Leather docka prestanda, för att skilja den från andra former av wayang dockor som kan vara gjorda av trä, till exempel.

Wayang-berättelser är vanligtvis tagna från episoder av de hinduiska klassiska sagorna i Mahabharata och Ramayana. Dessa berättelser är inte bara underhållande utan lär dessutom ut höga värderingar och innehåller djupa filosofiska tankar. Tillsammans med den anmärkningsvärda levande musiken från Javanese gamelan slagverksorkester är Wayang Kulit-föreställningar alltid närvarande under folkfestligheter och viktiga händelser som vid födslar, bröllop eller andra fester och varar hela natten. Den specifika berättelsen som presenteras och meddelanden som förmedlas är vanligtvis relevanta för händelsen.

Wayang-berättelser involverar moraliska och etiska dilemman som karaktärerna står inför i sin resa genom liv, kärlek och krig. Berättelserna handlar om gott mot ont, men mer än så begrundar de den existentiella kampen mellan rätt och fel. De handlar om strävan efter att leva ett dygdigt, ädelt liv och sökandet efter mening i livet.

Wayang-temaaktiviteterna uppmuntrar till ytterligare utforskning av moraliska livsmål, integritet, ansvarskänsla, uthållighet och omsorg om andra. Till exempel, att göra wayang dockor (menatah) skulle kräva tålamod och motivation för att göra bättre, och förbättra sig själv.  Att spela dockorna (mendalang) berättar också en moralisk historia som syftar till att upplysa såväl som underhålla.

Ta dig dit

Wayang Village ligger i Kepuhsari, i Wonogiri Regency, centrala Javaprovinsen, bara 2 timmars bussresa från Solo och Yogyakarta. Från Yogyakarta tar du bussen från Giwangan Terminal till Semin. Från Solo Balapan tågstation kan du ta bussen (mot Praci) och stanna vid Cengkal.

Indonesiens konst av Wayang Kulit, mer populärt känd som Wayang Shadow Play, är bland världens största berättelsebetalande tradition och erkänns av UNESCO som ett mästerverk av muntligt och immateriellt arv av mänskligheten. Inbäddat i den antika javanesiska kulturen sedan 700-talet har konsten utförts i byar till städer och kungliga domstolar i hundratals år, och lever fortfarande mycket fram till idag.