Mount Bromo i nationalparken Bromo Tengger-Semeru på östra Java är ännu ett av Indonesiens internationellt populära turistmål och en av de mest besökta attraktionerna i östra Java. Detta unika vulkaniska berg har en magnifik panoramautsikt och en mystisk atmosfär som inte liknar någon annan. Med ett moln av rök böljande från sin krater, och dess robusta yta stiger högt över sandlandskapet nedan, har bilder av Mount Bromo prytt tidskrifter, tidningar, resewebbplatser, vykort och broschyrer över hela landet och bortom. Nyligen listade CNN GO Mount Bromo som ett av sina 50 natural wonders: The Ultimate List of Scenic Splendor.

Bromos soluppgångar och solnedgångar är särskilt fantastiska, lockande besökare från hela världen, som skalar sina steniga spår för att sola sig i sin till synes oändliga glöd. Berget Bromo svävar till en höjd av 2 392 meter över havet i ett nät av dalar och kanjoner mitt i en stor slätt, känd som “Sandhavet”.

Bortsett från Bromos utomhus prakt finns dess dragningskraft även inom dess kultur. Yadnya Kasada är en festival som hålls var 14: e dag i Kasada-månaden i den traditionella hinduiska månkalendern. Denna ceremoni är för att hedra Sang HyangWidhi, Guden Allsmäktig, Roro Anteng, dotter till kung Majapahit, och Joko Seger, son till Brahmana.

Yadnya Kasada observeras av tenggerese, som är ättlingar till prinsar av 1200-talets Majapahit-kungarike, som bor i högländerna i Mt. Bromo. Även om majoriteten av javaneserna har konverterat till islam, klamrar sig detta unika samhälle fortfarande fast vid sin tro från Majapahits antika dagar till idag. Liksom hinduiska balinesiska dyrkar tenggererna Ida HyangWidi Wasa, den Allsmäktige Guden, tillsammans med Trimurtigudarna Siwa, Brahma och Visnu, med ytterligare inslag av animism och mahayanabuddhism.

En månad före Yadnya Kasada-dagen kommer Tenggerese från många bergiga byar spridda över området att samlas vid Luhur Poten-templet vid foten av Berget Bromo. En distinkt egenskap som skiljer Luhur Poten-templet från andra hinduiska tempel i Indonesien är att det är byggt av naturliga svarta stenar från de närliggande vulkanerna, medan balinesiska tempel vanligtvis är gjorda av röda tegelstenar. Dessa tempelceremonier är böner för att be gudarna om välsignelser och varar ofta långt in på natten.

När Yadnya Kasada-dagen anländer kastar folkmassorna som har rest tillsammans uppför berget offergåv i vulkanens krater. Dessa uppoffringar inkluderar grönsaker, frukt, boskap, blommor och till och med pengar, och erbjuds i tacksamhet för jordbruk och boskap överflöd. Trots den uppenbara faran riskerar vissa lokalbefolkningen att klättra ner i kratern för att hämta de offrade varorna och tro att de kommer att ge lycka till.

Ursprunget till denna ritual härrör från en gammal legend om en prinsessa vid namn Roro Anteng och hennes man Joko Seger. Efter många års äktenskap förblev paret barnlösa och mediterade därför ovanpå Bromoberget och besemplade bergsgudarna om hjälp. Gudarna gav dem 24 barn, under förutsättning att det 25: e barnet måste kastas in i vulkanen som mänskligt offer. Gudarnas begäran observerades, så traditionen att erbjuda offer i vulkanen för att blidka gudarna fortsätter till idag, även om kycklingar, getter och grönsaker kastas i kratern för offer i stället för människor.